Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато усетиш нуждата да помогнеш и увлечеш съмишленици

За някои хора времето е пари. За други то е безценно, ако е споделено с познати или непознати, които ги е грижа за тях. От безценното си време подаряват група колеги, чиито пътища се преплитат в китен хотел в столицата ни. Всеки от тях помага с каквото може на хора, имащи нужда от подкрепа и внимание.

Юлиана Миланова например редовно чете книги на незрящ съсед. Виктория Дукова два пъти в седмицата извършва покупки за 92-годишна дама, живееща близо до нея. Борис Бекриев дарява дрехи и храна на бездомни хора в квартала му. Вася Асенова готви и почиства редовно къщата на възрастен човек. Мими Цанева се грижи за 30-годишно момче, страдащо от шизофрения. Примерите са много. Историите на хората още повече. Към добрините ги насочва директорът на хотела Светла Иванова, която черпи опит от американска фондация, подкрепяща смислени каузи.

Така вече седем месеца колегите подпомагат живота на възрастните хора и хората с увреждания. Реализирали са множество часове полезна дейност, помагайки на свои възрастни съседи, хора с увреждания и деца в неравностойно положение. Целият екип приема идеята с охота. Чувството да правиш това, което обичаш, и да си в ползва на друг, е несравнимо както за Светла, така и за всички покрай нея:

Според моите наблюдения и това, което колегите споделят, повечето възрастни хора просто имат нужда от внимание, от разговори и реално да се почувстват част от социалния живот, макар че вече са леко встрани. Всички успяха да намерят съседи или познати и всеки полагаше един или два пъти седмично грижи.

Често разхождайки се по улицата, возейки се в градския транспорт или пазарувайки в магазините, се възмущаваме от външния вид на възрастните хора или бавното темпо, с което се предвижват. Истината е, че повечето то тях живеят така заради вниманието, което младите им отделяме. Внимание, което често граничи с нула. Осъзнали този факт и твърдо решени да го променят Светла Иванова и нейните колеги всеки месец отделят от свободното си време, за да бъдат в полза на тези, от които ние често се възмущаваме.

Доброто привлича последователи тогава, когато сме готови да го допуснем до себе си. Добротата не е еднократен акт, а възприятие. Тя е светоусещане, с което или се раждаме, или преживяваме нещо, което да ни насочи към него. С този мироглед живее и Юлияна. Прави каквото смята за редно - за някои е извънредно добро… за нея - нормална човешка реакция.

Че изоставени хора има… е факт неоспорим. Загърбени от близки, годините им в залеза на житейския път, стават трудни и непоносими. Светлина внасят жестове като тези на Светла, Юлияна и техните колеги. Докато хора като тях съществуват, надеждата ще продължи да има.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59