Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

По проекта "Пендара"

Фермери ще предлагат продукцията си и на Женския пазар

Снимка: БГНЕС

Фермерски пазар, на който шеф-готвачи ще приготвят вкусни гозби и ще има кулинарни дегустации, предстои да бъде организиран на Женския пазар. За първи път тържището ще домакинства подобно събитие, което е част от дългосрочния проект „Пендара“ на фондация „Локалфууд“. Проектът цели да подпомага малки производители и търговци, желаещи да започнат свой бизнес с местни храни.  Амбицията на организаторите е фемерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женския пазар.

Местно произведени храни, които насърчават местната икономика, заетостта и хранителната културата на съответния регион. В тази посока фондация „Локалфууд“ развива проекта си „Пендара“, за да може производители и търговци да започнат собствен бизнес. Провежда програми за обучения в София, Пловдив и Варна, на които съдейства с техническата документация и регистрацията в Българската агенция по безопасност на храните. Именно административните трудности и недоверието на потребителите към фермерската продукция, са причини много хора да се отказват от подобно начинание, сподели управителят на фондацията Гергана Кабаиванова. Тя уточни, че на фермерския пазар ще присъстват преминали през академията на фондацията регистрирани производители, които предлагат продукция от стопанството си.

Изпълнителният директор на дружеството „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров обясни пред Радио София:

Ние дълго време търсихме удачната и добра формула, по която да направим някакъв устойчив фермерски пазар на Женския пазар. Пробвахме различни варианти, които в една или друга степен не се оказаха достатъчно добре подготвени, но сега сме абсолютно убедени, че сме на правия път. Фермерският пазар "Пендара" ще започне на 12 октомври и ще се провежда всяка събота от месеца. Ние не искаме просто да направим фермерски пазар, а да създадем една общност от култура към храната, в която фермерският пазар да има голяма част, но да не е само и единствено това. Полза ще имат и търговците, тъй като привличането на хора, които посещават пазара, ще обогати търсенето на стоки, ще оживи зоната.
 
До момента заявилите участие производители във фермерския пазар са над 40, като има възможност да бъдат осигурени и още изложбени маси. Организаторите поясниха, че ще се правят и тематични кулинарни седмици, за да се популяризират кулинарните традиции на различни региони от България. Ще се провеждат също занимални за деца, с които да се възпитат и изградят навици и култура към храната, както и обучения за млади фермери, като част от проекта „Пендара“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
професор Панка Пелишек

Историята оживява - професор Панка Пелишек и нейната пианистична школа

Изключителна клавирна педагожка - личност, родена да дарява знание. Виртуозна пианистка, която впечатлява с талант, техника и отношение. Прави го със замах, както в родината си, така и из цяла Европа.  Тя се казва професор Панка Пелишек. С разказ за нейния 90-годишен път откриваме поредицата “Историята оживява” за Новата 2025-а година: Слушаме..

публикувано на 04.01.25 в 16:00
пивоварна Братя Прошек

Софийски разкази - Братя Прошек

Имало ли е примитивни пивоварници в София преди фабриката на братя Прошек? По колко бурета дневно се е пило в София? Кои поети и писатели са били сред посетителите на "Дълбок зимник" и какво е свързвало кръчмата с пивоварната? Освен отговори на тези основни въпроси, напомняме и другите дела на двамата братя и кой от тях е бил личен приятел на Левски -..

публикувано на 04.01.25 в 15:00
Фестивал „Сурва“

Маскарадността е жива традиция

Фестивалът „Сурва“ гостува в Борисовата градина на 5 януари. Подробностите от  заместник-кмета на община Перник Стефан Кръстев и Борис Радев: "Очакваме да доставим голяма радост с шест от най-награждаваните групи на "Сурва Перник". Те са от област Перник, три са от община "Перник", като две от групите са носители на най-голямата награда "Златната..

публикувано на 04.01.25 в 11:42

Необходимият художник

СВОБОДНА ЗОНА - Гледна точка , изложба,организирана с благодарност към проф. Иван Кирков. Представя ни я Валентин Щинков: "За 4-5 поредна година организираме това събитие за човека-явление в българската действителност. Няма нещо в сферата на изкуствата, с която да не се е занимавал. Филип Зидаров го нарича "необходимият художник" - дава сили на..

публикувано на 04.01.25 в 11:04

В обществото хигиената е всичко

Росица Кратункова представя акцията за достъп до хигиена на 5 януари 2025 г. от 11 ч, пред Дома на Киното, организирана от Фондация „За Надежда" :   "Това е второ събитие, решихме, че трябва да продължи натиска. Работим с хора, загубили дома си. Разбрахме, че в София няма място с достъп до баня. Някои ходят до Панчарево, но няма решение в..

публикувано на 04.01.25 в 10:37

Освобождението на София, 147 години по-късно

За поредна година има историческа възстановка по повод Освобождението на София в Северния парк - разказва ни я д оц. д-р инж.Георги Маринов: "Миналата година имаше хиляди хора. Пресъздаваме символичните действия на воденето на една битка - разузнаване, разпит на пленените, артилерийска подготовка, имаме 6 оръдия, които ще използваме. показваме..

публикувано на 04.01.25 в 10:15
Михаела Ангелова

Психолог: Начертайте малките си стъпки до голямата цел и не зарязвайте хобито

За да не се отказваме бързо от планираното за започващата година, е важно да си поставим не само голямата цел, но и по-малките задачи, стъпките, които да ни доведат до нея. Това коментира пред БНР-Радио София Михаела Ангелова, психолог и семеен терапевт . "Слонът се яде на малки хапки" Иначе голямата цел може да ни уплаши,..

публикувано на 03.01.25 в 18:32