Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sofia Biting Docs алармира за замърсяването на водите

Фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs ще се проведе от 27 септември до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и "Евро синема". Мотото тази година е "Код: мръсносиньо", като идеята е да бъде поставен фокус върху замърсяването на водите. В програмата са включени четири български заглавия, каза Здравко Григоров от организаторите.

Откриващият филм е "Бялото братство и духовната школа на Рила" на режисьора Пламен Симеонов, който разкрива тайнствата на обучението на Петър Дънов и неговите последователи дъновистите.

Водната тематика на тазгодишното издание обединява заглавията "Море на вятъра", "Синьо сърце" - балканска копродукция, която обръща внимание на дивите реки на Балканския полуостров, "Бистра вода" - филм за група каякари, които имат за цел да преплават 23 реки, за да привлекат отново вниманието върху замърсяването на водите и "Далечни острови", който показва живота в най-северната и най-южната точка на Европа.

Друг любопитен елемент е "Портрет на един панелен блок" на Веселин Зографов, който представя ежедневието в един обикновен люлински блок и съдбата на хората, техните радости и проблеми, ежедневието на обикновения софийски жител в един жилищен квартал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17

Излезе втора част на поредицата "Честнът Спрингс" - романът "Безсърдечен" на Елси Силвър

В “Добър вечер, София“ говорим за романа “Безсърдечен“, който е втората част от трилогията “Честнът Спрингс“ на Елси Силвър, представен от редактора на книгата Ивелина Балтова. “Това е една от новите тенденции "пикантни романи“, понякога в тях има и трилъров елемент, задължителна любовна история, много горещи сцени“, разкри тя и допълни,..

публикувано на 05.06.24 в 12:42

За трети път проектът "ABBA Symphonie" на Плевенската филхармония гостува в София

На 8 юни, от 19.00 часа, проектът „ABBA Symphonie“ на Плевенската филхармония, гостува в Зала „България“. В него участват и два от най-разпознаваемите гласове у нас – на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Диригент е маестро Найден Тодоров, аранжиментите са на Георги Милтиядов. Пред Радио София Люси Дяковска обясни, че с проекта „ABBA..

публикувано на 05.06.24 в 12:22
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 05.06.24 в 11:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 11:24