Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на професионалните умения в България

Инициатива помага на учениците да си харесат професия

Двойно повече участници в сравнение с миналата година ще се включат в Седмицата на професионалните умения в България, която ще се проведе от 28 до 31 октомври. Събитията, които се организират за четвърта година у нас, са част от европейската инициатива "Европейска седмица на професионалните умения".

Събитията в България са организирани от 196 професионални гимназии, 41 средни училища с професионални паралелки, 9 обединени училища с професионални паралелки, над 550 фирми и представители на местните власти в цялата страна. Над 800 покани за посещения в инициативата "Дни на отворените врати" са заявени от фирми, професионални гимназии, средни и обединени училища с професионални паралелки и държавни институции в цялата страна. Ученици от V до VII клас ще имат възможност да посетят фирмите, за да се запознаят с професиите и да могат да направят своя ранен професионален избор.

Предвидени са още изложби, открити уроци, ученически конференции, кръгли маси, презентации, демонстрации, срещи на известни възпитаници на професионални гимназии с настоящи ученици, състезания по професии и др. Инициативите ще съберат на едно място ученици, родители, представители на образованието, бизнеса и местните власти.

Под мотото "Открий своя талант“ във всички държави на Европейския съюз се представят възможностите за обучение и кариера, които професионалното образование и обучение предлага. Подобни събития у нас ще има и през следващите седмици като част от празниците на различните професии. През месец ноември Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще проведе за поредна година "Детски базар на професиите“, за да предостави възможност за ранно професионално ориентиране и да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30

Ранни комари

Столичани се оплакват от нашествие на комари дори и в светлата част на деня. Правени ли са обработки с препарати в близките седмици и не са ли закъснели мерките, които предприемат от СО с пръскането, което ще правят на 17-и, в понеделник? От кои столични райони ще започне работата на служителите от общината и само градинките и парковете ли ще бъдат..

публикувано на 15.06.24 в 10:58
Елена Джокович (вляво) и Станимира Мандова

Кауза - да споделяш

Инициативата за изучаване на Балкански езици , от която Американски съвет – клон България е част, търси приемно семейство за американски студент – интервю с Елена Джокович, представител на Американския съвет и Станимира Мандова, която е споделила дома си с един от студентите: "България участва от 2016 в "Yes Abroad". Основна част е приемното..

публикувано на 15.06.24 в 10:39

Всички сме минали през тези площадки и те ни свързват

Доброволческа инициатива за облагородяване на детски площадки – „ Бъди общественополезен “ тази събота от 9:30ч. ще направи първата си съвместна детска площадка в емблематичния парк в жк Младост 2 – “Парк 100 Години София”, където заедно с доброволци ще реновират няколко редки катерушки и люлки – интервю с Евлоги Вацев: "В горната част на парка сме,..

публикувано на 15.06.24 в 09:47
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20