Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астронавтите на МКС пробват да си направят бисквити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астронавтите ще пекат експериментално бисквити с шоколадови парченца в космоса в специална фурна, която ще им бъде доставена на Международната космическа станция утре с товарния кораб "Сигнус", съобщи Би Би Си. Така ще изпробват въздействието на високата температура и липсата на гравитация върху формата и плътността на бисквитите.

Експерименталната фурна "Zero-G Oven", с която може да се пече храна в безтегловност, прилича повече на тостер. Температурата в нея може да достига до 363, 3 градуса Целзий. С такава фурна продължителните полети в космоса могат да станат по-приемливи.

Капсулата "Сигнус" на корпорация "Нортроп Груман", която беше изстреляна вчера следобед към МКС, превозва около 3,7 т товари. В нея има и друго необичайно оборудване - предпазна жилетка срещу радиация и части за спортен автомобил. Астронавтите ще проверят ефикасността на жилетката. Компанията "Ламборгини" пък иска да провери ефекта на космоса върху карбонови влакна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях..

публикувано на 09.05.24 в 14:55

Район "Възраждане" празнува с куклен театър, кино под небето и концерт

Столичният район "Възраждане" ще отбележи своя празник на 11 май (събота) от 11:00 часа. В поканата на кмета Станислав Илиев се казва, че предстои официален концерт и специална програма, подготвена от талантливите деца на района и гост-изпълнители. Спектакълът ще включва музика, танци и изненади. Мястото на празничната програма..

публикувано на 09.05.24 в 14:35

Столичната община помага на софиянци с информация за изборите на 9 юни

От днес на  уеб страницата на Столичната община  може да се откриете актуална информация, свързана с предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни 2024 година . Там са обобщени основните въпроси, които могат да възникнат преди и в самия ден на изборите . "Така ще помогнем на всеки..

публикувано на 09.05.24 в 13:04