Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"11 воина"
Снимка: ndk.bg
КНИГИ
Силвия Чолева става поет и разказвач в Столична библиотека през декември. Една от най-разностранните личности в съвременния литературен пейзаж у нас ще гостува в Литературния клуб днес от 18:30 ч. Силвия Чолева е поет, писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза в самиздатското списание „Мост“. Има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“, „Вход“, „Внимателно“, „Картички“ и „Писма“, „От небето до земята“, две книги с фрагменти – „Зими и лета“ и „Отиване Връщане“. Издала е романа „Зелено и златно“ (2010) и сборника с разкази „Гошко“ (2013). Автор е на три пиеси – „Ела, легни върху мен“, „Името, твоето име“ и „Авариен изход“. Работи в БНР, програма „Христо Ботев“, където води предаване за култура. Води и рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ.

ШОУ
В зала 1 на Националния дворец на културата от 20.00 ч. ще бъде представен спектакълът "11 воина" на кунг фу театъра на Джаки Чан, който гостува за първи път в България. Представлението е съчетание от бойно изкуство, което обединява в себе си култура, философия, древни традиции и танц. Джаки Чан е китайски актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор. В своите филми е известен с акробатичен боен стил, придружен с комични елементи, използване на подръчни оръжия и новаторски каскади. Отличен е със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

ТЕАТЪР
Две са предложенията на Народния театър „Иван Вазов“ тази вечер. На голяма сцена от 19.00 часа „Почивен ден“ от Камен Донев. В ролите - Антон Радичев, Мария Каварджикова, Кирил Кавадарков, Ванча Дойчева, Пламен Пеев, Захари Бахаров, Карла Рахал, Биляна Петринска, Марин Янев, Росица Дичева, Александър Кадиев.

По същото време на камерна сцена започва „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. Режисьор е Бина Харалампиева. На сцената излизат Атанас Петков, Богдан Бухалов, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Неделин Найденов, Радина Боршош, Теодора Духовникова

Театър „София“ представя на голяма сцена от 19.00 часа „Съгласие“ от Нина Рейн. Режисьор е Недялко Делчев. Участват Мартин Гяуров, Неда Спасова, Росен Белов, Силвия Петкова, Мартин Димитров, Ирина Митева, Невена Калудова.

„На живо от оня свят“ можете да гледате от 19.00 часа на Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Режисьор е Ивайло Христов. В ролите - Евгени Будинов, Албена Михова, Кирил Ефремов.

Театър "Азарян" кани от 18.30 часа на „Косвени щети“ – постановка по книгата "Войната не е с лице на жена" от Светлана Алексиевич. Режисьор и продуцент: Максима Боева. Участват Анелия Мангърова, Катерина Стоянова, Дайяна Димитрова, Анна-Валерия Гостанян, Владинелла Кацарска, Никол Султанова.

МУЗИКА

Клавирен рецитал на Людмил Ангелов започва в 19.30 часа в Зала "България". Програмата включва два цикъла на полския композитор и пианист Фредерик Шопен - етюди опус 12 и Соната номер 2, Прелюд опус 45, четири Мазурки опус 24 и Полонез опус 53. Събитието ще отбележи две кръгли годишнини, които се навършват през сезон 2019/2020 - 170 години от смъртта на полския композитор и пианист Фредерик Шопен /1810-1849/ и 210 години от рождението му.

ИЗЛОЖБИ
Изложба живопис на Александър Петров ще бъде открита в 18.00 часа в Галерия „Арте“. Ще бъдат изложени почти всички основни цикли в творчеството му – „Лавандула”, „Розобер”, „Море”, „Средна Азия”, „Париж”, „Младост”, „Маски“. Експозицията е предоставена от семейството на художника.
Александър Петров е един от авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на ХХ век. Неговата живопис съчетава синтеризана пластичност на образа с националното като дух и тематика, особено характерни за изкуството ни от 1960-те.

Галерия “ЛИК” представя софийските художнички Ралица Бурова и Ваня Бурова. Изложбата „Нека ти разкажа“ ще бъде открита в 18.30ч. Стилово различни, но емоционално близки, двете сестри ни разказват за своите светове, чувства, вълнения и мечти. Техният светоглед е нежен, чувствен, изпълнен с багри, красота и страст. Всяка от тях следва свой собствен път в изкуството, но двете се допълват чудесно. Любовта към изкуството им е наследство от баща им – известният пловдивски художник и плакатист Рачо Буров.


Изложбата „Втори национален конкурс за графика“ се открива в 18.00 часа в Галерия „Средец “при Министерство на културата. Конкурсът е създаден с цел не само да популяризира българското съвременно графичното изкуство, но и да стимулира младите автори (до 40-годишна възраст) в работата им с класически графични техники. Във второто му издание се включиха 44 участници от цялата страна. От тях 33-ма са селектирани за участие в изложбата.

Посетителите могат да се запознаят с творби, изпълнени в различни класически техники – литография, офорт, акватинта, мецотинто и др., употребени за разнопосочни жанрови реализации като портрет, натюрморт, пейзаж, абстрактни композиции. В повечето случаи това са образи, които проблематизират и/или коментират социални явления като отчуждението, динамиката на съвременния град, отегчението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца играят вън

Днес предаването е в Шесто основно училище в София, темата е за достъпността в извънучебно време на училищните дворове , а първи гости са Мая Цанева от сдружение Безопасни детски площадки и Диана Андреева, експерт образование, Национална Мрежа за Децата: Мая Цанева : "Имаме нужда от повече добри примери и положително мислене - това, което е..

публикувано на 20.10.24 в 10:06
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е помощник - концертмайстор и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34