Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Цанка Миланова и мечтата ѝ да нахрани всички нуждаещи се

БХБ успява да доставя храна до 20 хил. души всяка година без държавна подкрепа

В страната ни има милион и половина българи, които живеят под прага на бедността. Всеки втори пенсионер изпитва недостиг на храна, а всяко пето семейство съществува в сериозна оскъдица. Именно на тях посвещава времето си героинята в предаването "Моята история на доброто".

Цанка Миланова е част от Българската хранителна банка от 8 години. Мисията им е да разпределят храната, която фирми не могат да изразходят - към хора, които не могат да подсигурят собствената си прехрана.

През складовете на организацията ежедневно минава около 1 тон качествена за консумация храна. Тя е в срок на годност и за часове бива разпределена към някой, който няма какво да яде.

Удовлетворение изпитва Цанка, когато е в полза на тези, които не могат сами да се погрижат за нея. Напук на трудностите, които за жалост са много и са съвсем регулирани.

Нужен ни е разум, за да проумеем, че вместо да изхвърляме на боклука, можем осигурим щастие на някой друг.

За една календарна година в България се разпиляват над 670 хил. тона храна, която е произведена в повече и по някакви логистични или технологични причини не достига до търговската мрежа. Да бъде дарена, вместо изхвърляна тази годна за консумация храна - за това се бори Цанка Миланова. Мечтата й е да успее да нахрани всички нуждаещи се в България. За сега успява да го направи за част от тях.

По пътя си към изхранване на нуждаещи се, Цанка среща и други организации, които й помагат с насочването на годните за консумация продукти.

БХБ успява да доставя храна до 20 хил. души всяка година без държавна подкрепа, с подкрепата на бизнеса, на европейски пограми и с подкрепата на доброволци, като над 800 души годишно се включват в спасяването на храна.

Излишна храна не би трябвало да има. Докато наши сънародници се чудят как да изхранят децата си, то милиони тонове храна гният по сметищата. Това е тъжната българска реалност. Тежка истина, която Цанка с огромни усилия се опитва да промени.

Чуйте цялата ѝ история в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

София ще бъде подложена на кулинарен одит от Michelin Guid

След проведени срещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Процесът се реализира от Столична..

публикувано на 24.11.25 в 07:35

Времето ще бъде слънчево, но тудено

През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съоббщават от Националния институт по етеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...

публикувано на 24.11.25 в 06:15
Дженк и Антонио (вдясно) в Дъблин

Тиха, слънчева, добре разказана история

За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..

публикувано на 23.11.25 в 11:00
Добавената стойност на майсторските класове

От виненото до божественото

Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..

публикувано на 23.11.25 в 10:20

Всичко, което се случва, е музика

Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..

публикувано на 23.11.25 в 09:52
ул.

Софийски разкази - Спомен за ул. "Търговска"

Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..

публикувано на 22.11.25 в 16:00
Георги Белстойнев

Историята оживява - Георги Белстойнев

Георги Белстойнев, освен самоковски художник, е първият уредник на музея на Димчо Дебелянов в Копривщица. С помощта на уредника на самоковския музей Любомир Николов. Слушаме Елена Белстойнова, дъщеря на художника: "Историята започва от белия (хубавия) Стойне, шивач. Бяга от Самоков в Панагюрище, може би е изработвал дрехите на Бенковски. Синът му..

публикувано на 22.11.25 в 15:00