Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Периодичното гладуване е само от полза, твърдят учени

Учените не апелират към гурме, а към периодично въздържание от поемане на храна
Снимка: Ани Петрова

Американски учени публикуваха в The New England Journal of Medicine преглед на проучванията за ефектите на периодичното гладуване върху човешкото здраве.

Същността на периодичното гладуване е частично да се ограничи времето на хранене. Това може да бъде ежедневно хранене, но само за ограничен период от време - например от 8 до 14 часа или разпределението на два дни на гладно.

Прегледът беше подготвен от Марк Матсън, невролог от университета Джон Хопкинс и Рафаел де Кабо от Националния институт за стареене на САЩ като част от програмата за вътрешни изследвания на Националния институт по здравеопазване.

Марк Матсън изучава периодично гладуване от 25 години и спазва тази диета от 20 години, което според него подобрява когнитивната функция и предпазва от неврологични заболявания, повишава чувствителността към инсулин, предотвратява развитието на диабет тип 2, понижава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява имунната система и удължава живота като цяло.

Много проучвания при животни и хора са показали, че редуването на периоди, в които се приема храна и гладуване поддържа клетъчното здраве.

Учените смятат, че подобна диета е естествена, тъй като нашите предци периодично са имали недостиг на храна, а вътрешните процеси в организма, наречени метаболитна смяна, са настроени на този конкретен режим.

По време на периоди на дефицит на калории без захар клетките започват да изразходват вътрешни мазнини - преработват ги в енергия в резултат на по-бавен метаболитен процес. Нормалното функциониране на метаболитния превключвател подобрява регулирането на кръвната захар, повишава устойчивостта на стрес и потиска възпалението.

Четири изследвания върху животни и хора са установили също, че периодичното гладуване понижава кръвното налягане, кръвните липиди и честота на свивания на сърцето в покой. Има все повече доказателства, че подобна диета намалява риска от затлъстяване и диабет дори повече от нискокалорийна диета.

Редица изследвания установяват, че периодичното гладуване е от полза за здравето на мозъка.

Адаптивният отговор на клетките към прекъсванията в храненето увеличава способността им да се справят със стреса и да се противопоставят на болестите.

Изследванията върху животни в лабораторията на Матсън показват, че периодичното гладуване води до следните положителни промени в организма: 1) подобрена регулация на глюкозата; 2) загуба на коремни мазнини при поддържане на мускулна маса; 3) понижаване на кръвното налягане и честота на свивания на сърцето; 4) подобряване на паметта и двигателните функции; 5) защита на мозъчните неврони от дисфункция и дегенерация в животински модели на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и болестта на Хънтингтън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39
Така изглежда нефункциониращата чешма на фасадата на Централната минерална баня (Музей на София)

СОС ще отпусне 60 000 лв. за ремонт на три чешми в район "Оборище"

Общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Бойко Димитров и Димитър Петров сигнализират за лошо състояние на обществени чешми в София . В доклад до Столичния общински съвет те посочват 3 места в район "Оборище" , където чешмите не функционират и се нуждаят от ремонт: в градинката "Кюлуците" (до бул. "Васил Левски" и ул. "Искър")..

публикувано на 14.05.24 в 12:34

Таксиметрови шофьори протестират заради закрити стоянки в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:15

Къде спират водата в София днес

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод, на 14 май 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа по ул. „Падинето“, с. Кокаляне. Водатата ще спре в района между  ул. „Искър“, ул. „Цар Иван Асен II“, ул. „Йованец“ и ул. „Самоковско шосе“, м. „Дебело гуно“ и м. „Михово блато“.  При..

публикувано на 14.05.24 в 08:13

Протест на таксита в София заради закриването на стоянки

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София . Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столичната община. В хода на протеста автомобилите ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:09
Джони Пенков

В София ще има улица "Джони Пенков"

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г...

публикувано на 13.05.24 в 16:11

Одитори ще проверяват движението по спорните три столични булеварда

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Фритьоф Нансен". Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените. Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:40