Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на 2021 г. близо 20% от автобусите в София трябва да са електрически.

Нови електробуси тръгват по линия 123

3
Снимка: БГНЕС

Счупеното носи щастие или поне така казват хората... В този дух по време на представянето на новия електробус в София и първото му произшествие стана ясно, че от 17 януари се пускат нови електрически автобуси по линия 123, която се удължава с нови шест спирки и свързва район "Слатина" с "Цариградско шосе", "Студентски град" и Симеоновския лифт.

Това е трета електрическа линия, като до края на февруари ще има още две, а до края на мандата на сегашното управление на столицата трябва да има 10 електрически линии. До края на 2021 г. от Общината се надяват близо 20% от автобусите да са електрически.

Продължават и процедурите за закупуването на още 82 електробуса, като едната е за 30 електробуса с възложител "Столичен електротранспорт". До момента за нея са подадени оферти от петима участници, четири от които са европейски компании.

Повече подробности за техническите характеристике на новите возила даде инж. Евгений Ганчев, изпълнителен директор на "Столичен електротранспорт".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, затова всеки трябва да бъде отговорен за своето здраве, да следи за симптоми и поне веднъж в годината да посещава ендокринолог . Това подчерта пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова . На 25 май ще отбележим Световния ден за заболяванията на..

публикувано на 22.05.24 в 15:27

11 минути аплодисменти след премиерата на "Стажантът" в Кан

Дългоочакваният филм „Стажантът“ - един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ в Кан, се радва на продължителни аплодисменти след прожекцията му. Филмът разказва за ранните години на Доналд Тръмп , тогава строителен предприемач, и за отношенията му с неговия довереник и ментор, адвокатът Рой Кон, който е тясно свързан с..

публикувано на 22.05.24 в 13:50

В Самоков официално откриха шахматен клуб за деца

Клуб по шахмат "Самоков“ бе официално открит в Градската художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ в града. Автор на инициативата е Евгени Гюнкин. Пред Радио София той посочи, че това е добра възможност за децата да не стоят дълго пред компютъра, да имат смислена дейност и друга насока на свободното си време. Младите шахматисти бяха..

публикувано на 22.05.24 в 13:49

Авария остави без топла вода голяма част от София

За три дни без топла вода остават няколко големи района в столицата, поради авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Създадена е незабавна организация на аварийните екипи, които ще работят денонощно до пълното възстановяване на услугата. Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул...

публикувано на 22.05.24 в 13:28