Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдейки по проектобюджета за 2020 г.

Публичният сектор, културата и екологията остават приоритет за Столичната община

За изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти са планирани 61.4 млн. лева
Снимка: Златина Йовкова, БНР

Столичната община предвижда увеличение на разходите за публичния сектор – образованието, социалните дейности и здравеопазването, както и в сферата на културата.

Проектът на бюджет за столично здравеопазване за 2020 г. предвижда 54.450 млн. лева, като за делегирани държавни дейности 31 млн. лева, отпуснати от държавата.

Общината е заложила 5 млн. повече в общинското финансиране, за да осигури увеличение на заплатите в тази сфера.

Приоретет на общината остават детските ясли. В момента те са 24 самостоятелни, в които са записани 2100 деца в 95 групи.

За изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти са планирани 61.4 млн. лв. Със собствени средства на общината ще бъдат изградени 2 ясли - в „Красно село“ и „Триадица".

Приоритет в столичното образование остават строителството и подобряването на детските градини и училищата. Миналата година са разкрити 26 нови групи , които се посещават от 585 деца.

Тази година ще бъдат построени 4 нови градини в „Манастриски ливади“, кв. "Овча купел", "Горна баня" и в район „Витоша“. Ще бъдат разширени детски градини в районите "Витоша", " Връбница", "Възраждане", "Красно село". Ремонти и разширения са предвидени на детски заведения на 7 сгради, които са изградени от етернитови плоскости.

Предстои изграждане на столова и кухня към 104-то ОУ в район  „Триадица", възстановяване на плувен басейн и физкултурен салон в 30-о СУ в район „Възраждане“, изграждане на физкултурен салон към 100-тно ОУ в район „Сердика“, изграждане на 3-етажен учебен корпус към 28-о СУ в район „Красна поляна“, изграждане на физкултурен салон и изложбена зала към ПГИИ „Проф. Николай Райнов“ в район „Сердика“.

Ще бъде изпълнен и проект за основен ремонт и реконструкция на  26 училища и детски градини на територията на столичната община по ОПРР 2014-2020 г.

Основна дейност на общината по отношение на лечебните заведения е тяхното финансиране, тъй като стопанисва 5 болници и два специализирани центъра. През 2019 г. в тях са са инвестирани над 6,42 млн. лева. Столичната община финансира и няколко скринингови програми – за рак на гърдата, за щитовидната жлеза и други.
По програмата за ин витро са родени 13 бебета, а общината всяка година отделя по 70 000 лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Акцент в столичното здравеопазване остава електронният здравен портал, като информацията за общинските лечебни заведения и лекарите - специалисти в тях  ще бъде разширена. От тази година през сайта, посетителите ще могат да си запазват часове за лекарски преглед.

Сектор Здравеопазване в Общината ще бъде с два отдела – за медицински и икономически дейности.

За култура, образование, спорт и туризъм на София проектобюджетът предвижда 3,1 млн. лева.

Средствата ще бъдат разпределени за реализиране на събития от годишния календар, проектно финансиране, програма за съфинансиране на спортни събития и международни форуми, програма Спортна инфраструктура и програмата София - европейска столица на спорта.

Продължават програмите, с които се финансират различни граждански политики - "Европа", "Култура" и "Навън".

Снимка: Георги Нейков

Регионалният исторически музей ще разполага с малко над 1,5 млн. лева.
Предстои да бъдат  изпълнени европейски проекти за къщата на Яворов, културен институт "Средец" и Театър София, уточни зам.-кметът Тодор Чобанов.

Общинското туристическо дружество ще работи приоритетно през 2020 година за маркетинга и рекламата на София като туристическа дестинация през сайта visitsofia.bg, както и за категоризацията и контрол на туристическите обекти. Повече от половината туристи в София идват по/за културни събития, а 20-30 на сто – за форуми.

Общината планира 3 млн. лева да бъдат изразходени за развитието на спорта в града, като смята да продължи подкрепата на дейности на спортни клубове и младежки организации, училища и детски градини, модернизиране на спортна училищна инфраструктура и изграждане на парк-фитнес площадки със свободен достъп.

За направлението " Архитектура и градоустройство" в план сметката на София са заложени малко над 4,285 млн. лева.

Средствата ще бъдат използвани за изготвяне на проекти за подробни устройствени планове, за подготовка за технически инвестиционен проект за пл. "Св.Неделя", за концепция за социализация на северното крило на Централната минерална баня, за обновяване на сградата на Столичната библиотека, за проекти на районните администрации, за подобряване на градската среда, което включва изграждане на зелен ринг, пешеходни връзки и парк "Кукуряк", за дейности по програмата "Културно наследство". За премахването на опасни обекти и незаконно строителство главният архитект Здравко Здравков е планирал най-много средства  - 1,635 млн. лева.

Припомняме, че проектобюджетът трябва да влезе в зала за гласуване в СОС не по-късно от 23 януари т.г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В миналото с бъдещето

Г-н Роберто Санторели за втория Международния форум "История и бъдеще" на 7 октомври в София, организирано от Конфиндустрия България. Тя е международно представителство на Конфиндустрия Италия, най-голямата европейска национална работодателска асоциация. В Конфедерацията членуват общо над 150 хиляди фирми, както производствени предприятия, така и от..

публикувано на 06.10.24 в 11:38
Борис Борисов, Сабрина Шуманова, г-жа Шуманова и Александър Русков

Училищните медии помагат да се усвоят новите знания

Междуучилищна телевизия в Сливница - какво се случва и кой я прави, както и за тракийското наследство около Сливница - в звуковия файл: "Всичко е интересно. Сами си монтираме. В началото професионални журналисти ни научиха как да правим съдържание, как да се позиционираме пред камера, как да държим микрофон. А и направихме Ден на Сърбия, после..

публикувано на 06.10.24 в 11:05
Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Принцесата и пианистката

Принцеса Теодора фон Ауерсперг и пианистката Надежда Цанова за фондацията "Теодора фон Ауерсперг": "Израснала съм до 6 години в България, където съм родена, езикът ми остана от общуването с майка ми. Фондацията е международна. Ще използвам всякакви видове средства и връзки за Фондацията, съществуваме в Австрия от септември 2023, от 1 октомври сме..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51