Първото име на неаполитанската пица в началото на ХVIII век подсказвало, че в съставките са морски дарове. 20-30 години по-късно в ингредиентите е включен пренесеният в Европа домат, който първоначално е бил жълт, а не червен.
Това разказа поредният събеседник в изнесеното студио на „Радиоприемница“ от Международното изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване "СИХРЕ".
Първата пица е била бяла, без домати – обясни Иван Христов, чиято компания представлява малки и по-големи италиански фирми и занаятчии.
Той разказа за неговия изключителен гост - Дженаро Лучано, който е шесто поколение собственик на най-старата пицария в света.
Той е невероятно жизнен и енергичен, прави тесто, пици, не подгъва крак. Обиколил е цял свят, в неговата пицария са хапвали световни звезди.
Фамилният му бизнес е започнал през 1738 г. Пекли са тесто със специални приспособления направо на улицата…
Днес, освен царицата – „Маргарита“, предлага още около 40 вида пица, включително и пържена, както и негова авторска.
Христов препоръча, ако посетим Неапол, да не пропускаме тази легендарна пицария - намира се в центъра на града, до книжния пазар…
Италианските традиции и подходи са пренесени и приложени в специалната Академия, която е основана на българска почва, каза още Иван Христов. След няколко месеца предстои и вторият майсторски клас, посветен този път на неаполитанската пица.
Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..
Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..
Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..
„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..
Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..
Какво е фасилитиране и как да го правим успешно. На тази тема ще говори Давид Бийота - създател на метода на компаса. За всички, които се интересуват от динамиката в група и искат да водят, обучават и управляват групи от хора. Албена Попова, Сашка Витанова и Северина Митева ни говорят за фасилитирането: "Думата не намери подходящ еквивалент на..
Биляна Савова извървява дълъг път между план “2В” и план “Да бъда”. “Много интересно как изобщо се появи в живота ми цялата тази концепция за план “Да бъда””, разказва тя и се връща към датата 30 май, когато се отбелязва Денят на хората, които живеят с диагнозата “Множествена склероза”. “Идеята е първо да погледнеш към себе си и да си дадеш сметка..