Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниел Костов: Компаниите трябва да знаят как въздействат върху околната среда

Снимка: Pixabay
Зелената икономика и предприемачество се превърна в символ на по -устойчива икономика и общество, което запазва околната среда за бъдещите поколения и включва всички. Реалност ли е корпоративната социална отговорност на компаниите в тази посока.

Когато една голяма компания използва някакви електронни устройства през годините, те се амортизират и стават негодни, тогава се прави инвентаризация и се бракува вече ненужната апаратура, след това се изпраща в специализирана фирма списък с оборудването, което се разделя на фракции и заминава за рециклиращи заводи в или извън България. Така обяснява същността на работата си Даниел Костов от мениджмънта на компания, чиято дейност е свързана изцяло с рециклирането на електрическо и електронно оборудване.

За да бъде една компания екологично отговорна, тя трябва да знае какъв вид въздействие има върху околната среда - дали се изхвърлят вредни емисии във въздуха, течни или твърди отпадъци, консумират ли се и какви ресурси на природата.

Даниел КостовКогато тези параметри са ясни, могат да бъдат поставени измерими количествени рамки - например годишно колко вода консумираме или колко отпадъци генерираме, казва Данаил Костов.

Следващата стъпка, според него е да бъдат определени цели като намаляване на използваните ресурси с 10% или използваните отпадъци.
“Онези, които въздействат нулево имат устойчив, т.е. неутрален бизнес, а има и компании, които имат отрицателно въздействие, т.е. те не само не генерират емисии, а обратно - компенсират емисиите, които други компании генерират, благодарение на това, че са вкарали ВЕИ и пр.”, казва той.

Общият резултат от безгрижно, необмислено купуване на чупливи, евтини уреди, води до огромно натрупване на отпадъци. Ръстът в количествата уреди, които се превръщат в отпадъци е огромен. Количествата вече са 50 млн. тона годишно, от които 25-30% не се рециклират, защото стоят по гаражи и мазета, или се изхвърлят на места без да отиват за рециклиране.

Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че всяко нещо подлежи на ремонт, в същото време обаче има политика на производителите за т.нар. политика на планирано остаряване, която да провокира хората отново и отново да купуват техника. От другата страна има възможности за купуване на уреди “втора ръка”, които са дори по-издръжливи от някои нови уреди, които са с неизвестен произход.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба показва как да преодолеем хранителните разстройства и травмата свързана с тях

Отделни етапи от пътя към преодоляване на хранителните разстройства и травмата, свързана с тях, са представени от художника Невелин Иванов в изложба озаглавена "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". Експозицията се открива на 3 февруари 2023 г. Тя е първи самостоятелен проект на Невелин Иванов.  В предаването "Радиокафе" той разкри как е..

публикувано на 02.02.23 в 12:23

Достойното стареене на жените в България - основна тема в изследователски труд

Фондация "Солидарност в действие" е изработила изследователски доклад за достойното стареене на жените в България. Подробности пред Радио София разказа Маги Назер, координатор на проекта. "И в предишни проекти доста задълбочено сме имали възможността да общуваме с възрастни хора. Междупоколенческият диалог е друга наша кауза, за която ни е..

публикувано на 02.02.23 в 12:11

18 СУ "Уилям Гладстон" започва годината с нова учебна програма

Иновативното 18 СУ "Уилям Гладстон" има нова програма базирана нанаука, технология и нженерство,известна още като STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Как са отбелязали традиционно Китайската нова година и дали този отоплителен сезон ги е поставил в затруднено положение? Подробности пред Радио София разказа директорката Величка Стойчева...

публикувано на 02.02.23 в 09:58

60 са новите случаи на Covid-19

60 са новите случаи на  Covid-19 у нас за последното денонощие. Това съобщава Единният информационен портал. Излекуваните са 69 души. Заради усложнения са починали 3-ма човека. В област Стара Загора новооткритите случаи са 3, а в Хасково, Ямбол и Сливен по 1. През изминалите 24 часа са направени 3 009 теста. Поставени са нови 108 дози..

публикувано на 02.02.23 в 07:54

Ще е топло за сезона, но снежно

Атмосферното налягане ще остане близко до средното за месеца и ще бъде без съществена промяна. През нощта и в сутрешните часове облачността ще е разкъсана, по-значителна главно над планинските райони. На отделни места там ще превалява слаб сняг. Вятърът временно ще отслабне и ще е предимно умерен. Ще се ориентира от запад-югозапад. Минималните..

публикувано на 02.02.23 в 07:30

Как влияе кърмата на човешкото здраве?

Банката за майчина кърма в София и Софийския университет получиха финансиране по общ научен проект, в който ще се изследва ролята на микробиома в състава на кърмата и как това влияе като цяло върху човешкото здраве. Ръководител на проекта е гл .ас. Илиана Рашева, преподавател в Софийския университет. В проекта ще участва и директорът на..

публикувано на 01.02.23 в 20:32
Наводненията в Пакистан бяха сред най-опасните явления през 2022-ра

Човешкият фактор и климатичните промени имат съществен принос за екстремални явления

Трудно е да се каже дали едно явление или период на анормално време е резултат на климатичните промени . И все пак има изследвания, които посочват бедствия като следствие от глобалното затопляне. Това обясни пред Радио София експертът Николай Петков . Той посочи някои от най-опасните метеорологични явления през изминалата 2022 г...

публикувано на 01.02.23 в 18:20