Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съзнание и знания за природата - залог за бъдещето на всички

Подготвени ли са да се справят с промените в климата младите хора? Какви са качествата и уменията, които е необходимо да развиват? Отговор на тези въпроси потърсихме в "Радиоприемница" инж. Николай Николов - учител по физика и астрономия в столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" и преподавател в Нов български университет и Евгения Павлова, ученичка в 11-и клас.

Николай и Евгения са част от проекта "Зелено сътрудничество отвъд границите" на "Джуниър ачийвмънт", в който ученици от България и Норвегия развиват стартъп идеи за адресиране на промените в климата. Обучението по програмата започва в началото на втория учебен срок, като обхваща 20 български училища. Общо 20 преподаватели вече са подготвени за по-нататъшно участие в проекта, като те поддържат връзка помежду си в социалните мрежи и постоянно обменят информация и натрупан опит.

Развиването на предприемаческите умения е една от предпоставките за справяне с глобалните предизвикателства, част от които са и климатичните промени. Много важен фактор, обаче, е и придобитата култура в семейството, възпитанието, образованието, посочи инж. Николов. Самият той провокира учениците, на които преподава, с конкретни примери и инициативи, посветени на Деня на Земята, Международния ден на водата, Международния ден на Черно море и др.

Евгения Павлова отбеляза повишената си чувствителност към опазването на природата и съзнанието за въздействието ни върху околната среда. Най-простичкото нещо е, когато видим боклук на улицата, да се наведем да го приберем и да го изхвърлим на определеното за това място, припомни Евгения. Тя разказа интересен пример за рециклиране на стъклени бутилки чрез разтопяване на стъклото и превръщането им в чинии, които след това биват оцветявани.

Прави впечатление добрата подготовка на студентите в специалност "Екология и опазване на околната среда", тъй като този предмет е свързан и с химията, биологията и дори математиката. Те са готови да участват активно в изследвания, насочени към реакцията на климатичните промени. Николай Николов прогнозира още, че една от професиите, които ще се търсят много през следващите години, е учителската. Специалистите по екология също ще са много важни. Той даде пример, че дори в Италия вече е въведен предмет "Климат" в средното образование.


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от експозицията

Левски и извън обичайното му обкръжение

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“ беше открита днес в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Експозицията разказва за развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г. Включени са всички..

публикувано на 02.02.23 в 13:38

Нови книги за българите в Украйна

Сдружение "Градски читални" се присъединява към инициатива озаглавена "Да съберем хиляда книги за Болградската библиотека". Град Болград в Одеска област реално представлява столица на бесарабските българи в Украйна. Подробности пред Радио София разказа Адриан Петков. По думите му проблемът с книгите се състои, че в библиотеката няма..

публикувано на 02.02.23 в 13:00

Изложба показва как да преодолеем хранителните разстройства и травмата свързана с тях

Отделни етапи от пътя към преодоляване на хранителните разстройства и травмата, свързана с тях, са представени от художника Невелин Иванов в изложба озаглавена "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". Експозицията се открива на 3 февруари 2023 г. Тя е първи самостоятелен проект на Невелин Иванов.  В предаването "Радиокафе" той разкри как е..

публикувано на 02.02.23 в 12:23

Достойното стареене на жените в България - основна тема в изследователски труд

Фондация "Солидарност в действие" е изработила изследователски доклад за достойното стареене на жените в България. Подробности пред Радио София разказа Маги Назер, координатор на проекта. "И в предишни проекти доста задълбочено сме имали възможността да общуваме с възрастни хора. Междупоколенческият диалог е друга наша кауза, за която ни е..

публикувано на 02.02.23 в 12:11

18 СУ "Уилям Гладстон" започва годината с нова учебна програма

Иновативното 18 СУ "Уилям Гладстон" има нова програма базирана нанаука, технология и нженерство,известна още като STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Как са отбелязали традиционно Китайската нова година и дали този отоплителен сезон ги е поставил в затруднено положение? Подробности пред Радио София разказа директорката Величка Стойчева...

публикувано на 02.02.23 в 09:58

60 са новите случаи на Covid-19

60 са новите случаи на  Covid-19 у нас за последното денонощие. Това съобщава Единният информационен портал. Излекуваните са 69 души. Заради усложнения са починали 3-ма човека. В област Стара Загора новооткритите случаи са 3, а в Хасково, Ямбол и Сливен по 1. През изминалите 24 часа са направени 3 009 теста. Поставени са нови 108 дози..

публикувано на 02.02.23 в 07:54

Ще е топло за сезона, но снежно

Атмосферното налягане ще остане близко до средното за месеца и ще бъде без съществена промяна. През нощта и в сутрешните часове облачността ще е разкъсана, по-значителна главно над планинските райони. На отделни места там ще превалява слаб сняг. Вятърът временно ще отслабне и ще е предимно умерен. Ще се ориентира от запад-югозапад. Минималните..

публикувано на 02.02.23 в 07:30