Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Венета Хинковска: Учениците ни развиват и креативното, и критичното си мислене

Учим ги сами да намират решения, обяснява учителката в Американския колеж

Венета Хинковска

Най-важното за мен е изградя у учениците умения, които да са им полезни в бъдеще – да работят в екип, да приоритизират задачите си… Опитът учи. Понякога е бавен и труден този процес, важното е децата да проумеят нуждата и полезността от подобни умения.

Това разказа в студиото на Радио София Венета Хинковска – преподавател по история, която участник в българо-норвежки проект по зелено предприемачество и от следващата учебна година ще води и бизнес дисциплина в Американския колеж.

В обучението по проекта тя се е запознала доста по-задълбочено с глобалните проблеми, обсъдили са възможни проекти, които биха допринесли за решения в тази област, давали са идеи за по-атрактивно поднасяна на темите пред децата.

Като дисциплина предметът ще влезе в учебната програма догодина, но учениците в Американския колеж членуват в клубове, там се занимават с дейности, близки до тяхното ежедневие, включително и със зелени насоки и бизнес развитие, допълни Хинковска.

При нас нещата не са суховати, преподаваме „чрез правене“, гледаме да даваме възможност децата сами да откриват решения на поставените въпроси, дори и чрез грешки в опитите си. Стимулираме ги да развиват и креативното, и критичното си мислене.

По думите на