Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 февруари - Международен ден за безопасен интернет

| обновено на 11.02.20 в 15:47
Снимка: БГНЕС

11 февруари е Международен ден за безопасен интернет. В България се отбелязва от Националния център за безопасен интернет заедно с над 50 деца и млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център "Музейко" в София.

По традиция бяха наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет "Киберскаут". Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив. Киберскаутите заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и ученици от софийски училища - партньори на Центъра обсъдиха препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.

Развиването на критично мислене у децата и комуникацията с възрастните са нещата, на които най-много се набляга в обученията, организирани от Националния център за безопасен интернет. В тийнейджърската възраст е все по-трудно родителите да упражняват контрол, а съдържанието, което качват младежите в интернет може да е повод за злоупотреби.

Експертът Антоанета Василева даде пред Радио София редица полезни съвет за родители с оглед опазване сигурността на децата им във виртуалния свят.

Днес започва и кампанията "Дни на медийната грамотност" на "Коалицията за медийна грамотност", която се организира за трета поредна година. Кампанията започва с обучение за учители и приключват с хакатон за ученически проекти на 28-29 март в иновативния хъб "Резонатор". 

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. В България Центърът за безопасен интернет отбелязва деня от 2007 г. като израз на загрижеността си за безопасността на децата в дигиталния свят под мотото "Заедно за по-добър интернет".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 20.06.24: България десет дни след изборите

Коментатори в предаването "Форум" в четвъртък бяха Венци Мицов, бивш член на група "Хиподил", бивш политик, бивш общински съветник, журналист и преподавател в ЮЗУ "Благоевград", както и Орлин Милчев - известен български хип-хоп изпълнител и режисьор. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те обсъдиха набелязаните теми: България десет дни след..

публикувано на 20.06.24 в 19:21

"Невинност без граници" - изложба посветена на бежанците

Днес, 20 юни 2024 г. отбелязваме Световния ден на бежанците и по този повод от 11:00 ч. на Терминал 2, "Пристигане", летище София беше открита изложбата "Невинност без граници". Тя документира живота на деца и семейства от Сирия, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 19 пана с фотографии показват човешките истории зад статистиките и..

публикувано на 20.06.24 в 17:45

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55

Доброволци с достъп до космическия телескоп TESS помагат на астрономията

Българският астроном към NASA и института SETI д-р Веселин Костов е в София и тази вечер ще изнесе лекция, в която ще представи възможностите на космическия телескоп TESS. Ще обясни как може хора, обичащи науката, да използват данните от апарата и да помагат в анализирането им, да допринесат за откриването и изследването на нови екзопланети...

публикувано на 20.06.24 в 14:20