Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ритъмът като терапия

Всичко в нас и около нас е вибрация и ритъм, казва Мартин Иванов, който се занимава с барабанотерапия. По думите му дори начинът, по който ходим и говорим е ритъм, както и начинът, по който се смеем и обичаме.

Мартин Иванов завършва първо бакалавърска степен в университета в Бъркли, след което продължава магистърска и докторска степен в университетите в Мемфис и в Масачузетс. Има възможност и да преподава “Композиция” и “Хармония” в някои от тези университети, освен това пише и музика за известни джазови оркестри. 

За него откриването на ритъма като форма на личностно развитие и терапия, е свързан с пътя към себенамирането. „Когато открих, че чрез ритъма мога да влизам в съкровенни и интимни кътчета на човешкото същество и познание, когато хората ме допускат до това, разбрах, че правя нещо наистина важно и значимо, не само за мен, но и за хората, и с цялото си сърце заобичах това, което правя, а когато истински обичаш това, което правиш, това си личи и хората започват да ти вярват и се получава нещо, което топли сърцето ти”, коментира Мартин Иванов.

Музикантът разказа, че след прибирането си в България, хората са приемали с недоверие терапията, която той практикува. Мартин създава Институт за съвременно изкуство и терапия “Либера”, в който се обединяват изобразителното изкуство, танц, театър и музика в тяхната терапевтична функция.

Основният мотив в създаването на този институт е работата с деца - аутисти, сираци, деца с различни заболявания. “Ритъмът дава тази сила на децата, въпреки ситуацията, в която се намират, да продължават да се усмихват”, казва той.

Мартин Иванов създава проекта „Терапевтичната сила на ритъма срещу училищнoто насилие и агресия в големи, средни и малки населени с ромски общности места в област Кюстендил“. За обективното отчитане на резултатите от проекта прави входно и изходно измерване на нивата на агресивност и депресивност при участниците. 

“Когато говорим за ромските общности, ритъмът е в кръвта им. Всичко става страхотно, но дисциплината я няма”. Към края на проекта (който продължава една година) Мартин Иванов разбира, че ромите не само нямат дума за дисциплина, но не разбират самото понятие. С ритъм обаче може да се обясни всичко, включително и какво означава последователност и дисциплина.


След едногодишната си работа с учениците отчита, че агресията се понижава при четири от петте училища (в едно училище не е имало такъв проблем). Понижават се средните групови стойности за агресия, което е индикатор за по-спокойна атмосфера и по-толерантни взаимоотношения. Значително спада и процентът на децата с висока агресия. Освен това депресията се понижава в групите на по-големите ученици.

Изводът е, че въздействието чрез ритъм се доказва като ефективен метод за справяне с агресията в училище и начин да се предотврати развитието на депресивни състояния сред учениците от горните класове.

Ритъмът може и да обединява всички. Това се случва с децата - аутисти, които могат да бъдат приобщени, след като хората посетят техния свят и разберат начина, по който те мислят и чувстват. И Мартин Иванов има много положителни примери, с които доказва това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53