Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Двоен стандарт при храните и напитките няма

Снимка: архив

Двоен стандарт при храните и напитките продавани в Източна и Западна Европа няма. Разминаванията в стоките са минимални и това не променя качеството им. Тези изводи правят от Комисията за защита на потребителите след проект за установяване на нелоялни търговски практики. Избрани за анализ са идентични продукти от една и съща марка, които са разпространени в по-голямата част от пазара на Европейския съюз.

Сравнителният анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания са на храни и напитки, закупени от търговската мрежа в Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и България. Въпреки първоначалните намерения за мащабно проучване, в крайна сметка са избрани и сравнени 11 продукта от шест продуктови групи стоки - макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и спиртни напитки.

“Списъкът беше много амбициозен. Имаше много продукти. После се оказа, че всъщност, за да се намерят два продукта, продавани в България и някъде из ЕС, които са с идентични опаковка ш разфасовка, не е проста задача", казва д-р Сергей Иванов, член на работната група на проекта, който е анализирал резултатите.

Изследваните показатели на стоките са мазнини, включително наситени; протеини, въглехидрати, хлориди (сол), влакнини (фибри), калкулиране на енергийната стойност на храните; съдържание на етилов алкохол, етанол, висши алкохоли (само при спиртните напитки); санитарна микробиология (само при млечни продукти).

“Най-големите проблеми, съществени разлики и в българските продукти, и в чуждите, са в консервите грах и царевица, които са идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани осем показателя, в седем от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики", казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Маргаритов подчерта, че консумацията на включените в проучването храни и напитки не носи здравен риск за потребителите в България, а отчетените разлики не могат да променят качеството в положителна или отрицателна посока. Председателят на КЗП допълни, че е нужно да се даде обосновка на понятието „съществена разлика“ в родното законодателство, след като имаме изискването да транспонираме Европейската директива за нелоялните търговски практики, където това е ясно посочено.

В новата евродиректива се набляга на това, че трябва да има разлика, която би трябвало да доведе до различно поведение на потребителя, т.е. ако той е информиран за тази разлика, не би си купил продукта. Това определя дали една разлика е съществена, казва Яна Иванова, изп. директор на сдружение „Храни и напитки в България“. 

Резултатите от проекта за двойния стандарт при храните и напитките ще бъдат представени на ЕК, включително с анализите и резултатите от изпитванията и ще бъде отправена препоръка за законодателни изменения по отношение дефинирането на съществените разлики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Минева

Предимството на първите

"Предимството на първите" е слоуганът на Радио Стара Загора - днешното предаване е съвместна продукция с тях и е посветена на 100-годишнината на Старозагорската опера: Началото е с краеведа Снежана Маринова , администратор на страницата Наш'та заара нийде я няма :

публикувано на 25.05.25 в 10:03
Габриел Тачев

Софийски разкази: Какво не знаем за ж.к. „Люлин"

Габриел Тачев за Историческа работилница "Люлин" и посветената на квартала експозиция: "Идеята започна като на шега - открихме първа витрина, която да стане част от музейна експозиция. Общият брой експонати са за две витрини. Започваме с предисторията: Модерно предградие като майката на Люлин. До 1976 кварталът се казва "Модерно предградие". Имаме..

публикувано на 24.05.25 в 16:00
С Лилия ИлиЕва

Адресите на любовта – 33-ма звездни мъже с Лилия ИлиЕва

Лилия ИлиЕва, aвторката на книгата с интервюта с 33-ма известни български мъже „Заведи ме в теб“, разкрива какво са ѝ споделили за любовта някои от героите ѝ в книгата. Актьорът Андрей Баташов ѝ изповядва: „ М исля, че взаимоотношенията между двама души зависят от качеството на информацията, която протича между тях, дали е точна, ясна и..

публикувано на 24.05.25 в 14:00
С Мартин и Чавдар Кодинови

За езика – аналогово и дигитално

Мобилното студио на предаването „Радиокафе“ се настанява удобно на сцената на #гудгейм Lan Party 2025 . На 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост, темите ще са предизвикателен фюжън между видео игрите и българския език. С разнообразните гости в три часовото предаване, ще проследим как се променя общуването в дигитална среда,..

публикувано на 24.05.25 в 09:54

"Форум", 23.05.25: Тръмп блокира възможността чуждестранни студенти да учат в "Харвард". Какво следва?

Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: -   ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата -   Тръмп блокира възможността..

публикувано на 23.05.25 в 19:05
Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва 24 май с празнична програма

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..

публикувано на 23.05.25 в 18:01

Третото издание на "Нова българска типография" демонстрира постиженията на българските дизайнери

Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..

публикувано на 23.05.25 в 17:06