Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Двоен стандарт при храните и напитките няма

Снимка: архив

Двоен стандарт при храните и напитките продавани в Източна и Западна Европа няма. Разминаванията в стоките са минимални и това не променя качеството им. Тези изводи правят от Комисията за защита на потребителите след проект за установяване на нелоялни търговски практики. Избрани за анализ са идентични продукти от една и съща марка, които са разпространени в по-голямата част от пазара на Европейския съюз.

Сравнителният анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания са на храни и напитки, закупени от търговската мрежа в Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и България. Въпреки първоначалните намерения за мащабно проучване, в крайна сметка са избрани и сравнени 11 продукта от шест продуктови групи стоки - макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и спиртни напитки.

“Списъкът беше много амбициозен. Имаше много продукти. После се оказа, че всъщност, за да се намерят два продукта, продавани в България и някъде из ЕС, които са с идентични опаковка ш разфасовка, не е проста задача", казва д-р Сергей Иванов, член на работната група на проекта, който е анализирал резултатите.

Изследваните показатели на стоките са мазнини, включително наситени; протеини, въглехидрати, хлориди (сол), влакнини (фибри), калкулиране на енергийната стойност на храните; съдържание на етилов алкохол, етанол, висши алкохоли (само при спиртните напитки); санитарна микробиология (само при млечни продукти).

“Най-големите проблеми, съществени разлики и в българските продукти, и в чуждите, са в консервите грах и царевица, които са идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани осем показателя, в седем от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики", казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Маргаритов подчерта, че консумацията на включените в проучването храни и напитки не носи здравен риск за потребителите в България, а отчетените разлики не могат да променят качеството в положителна или отрицателна посока. Председателят на КЗП допълни, че е нужно да се даде обосновка на понятието „съществена разлика“ в родното законодателство, след като имаме изискването да транспонираме Европейската директива за нелоялните търговски практики, където това е ясно посочено.

В новата евродиректива се набляга на това, че трябва да има разлика, която би трябвало да доведе до различно поведение на потребителя, т.е. ако той е информиран за тази разлика, не би си купил продукта. Това определя дали една разлика е съществена, казва Яна Иванова, изп. директор на сдружение „Храни и напитки в България“. 

Резултатите от проекта за двойния стандарт при храните и напитките ще бъдат представени на ЕК, включително с анализите и резултатите от изпитванията и ще бъде отправена препоръка за законодателни изменения по отношение дефинирането на съществените разлики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова и Роман Михайлов

Ефирните Ян и Ин

В ефира на неделното Радокафе продължаваме да ви представяме гласовете на „Радио София“. Ред е на ефирната двойка Яна Спиридонова и Роман Михайлов, но не като водещи, а като хората, които слушателите не познават: Яна:  "Олеле, станаха 18 години. По случайност стана. Нямам проблеми да работя каквото и да е. Кандидатствах, нямах търпение, беше по..

публикувано на 20.04.25 в 11:55
с.Долна Секирна, Великден

Да бъде светлина

Кръст от светлина и светлина след кръста. С тази снимка, подарена ни от един от основателите на 12+3 на БНР, Георги Папакочев, желаем добро начало на Светлата седмица!

публикувано на 20.04.25 в 11:35

Огънят като начин да бъдат разрушени стените, които ни скриват

От 17 април до 2 май Италианският културен институт в София в сътрудничество със Столична община и Сдружение Network Italia Bulgaria ни канят на изложбата „Метаморфозис” на художника Фернандо Де Филипи. Олга Георгиева от Сдружението ни въвежда в нея: "Историята е малко дълга. Художникът беше гост на първото ни събитие в Милано и там се роди мечтата..

публикувано на 20.04.25 в 11:25

Дарения и духовност

По традиция всяка година на Велики Четвъртък, Народно читалище "Иван Вазов-1928" в село Нови хан отбелязва пролетните празници - Лазаровден, Цветница и Великден с празничен великденски концерт. За програмата на концерта, състоял се на обновената сцена разказва още председателят на читалището в село Нови хан, Сашка Ненова: Тазгодишният..

публикувано на 20.04.25 в 10:45
С адв. Пламен Димитров

С червено яйце, огряно от слънцето

Гостуваме на адв. Пламен Димитров и баба Лена в с. Друган , говорим за традициите и обичаите на Великден, за ценностите в българското семейство : "От 2019 живея в с.Долни Раховец. Реших да напусна родния си град София, тук е близко до София. Във всяка къща има минерална вода, единият от 9-те извора захранват селото с минерална вода. Зарибихме..

публикувано на 20.04.25 в 09:53

От Копривщица до София

Разговор с Боян Бочев за три копривщенски рода, които ще бъдат представени: "Отговорността да говориш за тези хора е огромна. Нашият род от майчина линия е от Копривщица. Открих данни за рода ми около 1844, а може би и от по-рано. А сега - Дебелянови, Палавееви и Маджарови. Всички говорим за Димчо Дебелянов, той е бил изключителен бохем, нищо че го..

публикувано на 19.04.25 в 16:00
Любомир Пипков

Историята оживява - Любомир Пипков, действие първо

Слушаме Любомир Пипков от Златния фонд на БНР - гласа му и музикални откъси от негови произведения. Говорим за композитора с проф.Юлиян Куюмджиев, преподавател в НМА и автор на книга за него, както и с внучката му, актрисата Ани Вълчанова: "Музиката му трябва да звучи по-често, изразил е себе си чрез нотите. В медиите и в концертните зали -..

публикувано на 19.04.25 в 14:55