Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Греъм Диксън:

Общественото радио е ненатрапчивата медия в ежедневието ни

Греъм Диксън
Снимка: www.ebu.ch

В Световния ден на радиото всяка година се вглеждаме задълбочено в нещо, с което сме свикнали и което значителна част от населението на света използва, т.е. слуша всеки ден. За тези хора радиото е начин хората да се чувстват свързани с местната общност, да са информирани какво се случва - не само там, където живеят, но и в региона, в цялата страна и по света. За нас винаги радиото е имало функцията да информира, да образова, да забавлява. Но днес радиото има и друга изключително важна роля - да свързва хората. И днес, в Световния ден на радиото, ние отбелязваме именно тази социална роля на радиото, как то събира своите слушатели и променя живота им, казва Греъм Диксън, който отговаря за радиото в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). В EBU Греъм Диксън идва от Би Би Си, където е ръководил културния канал на радиото (BBC Radio 3). 

Една от важните характеристики на тази медия е многообразието и именно това е водещата тема за тазгодишното издание на Световния ден на радиото. От друга страна многообразието прави споделянето на материали по-трудно, защото всяка станция, всяка програма си има специфика.

“Ето, вие ще дублирате моето интервю на български, така че езикът е друг елемент, който прави споделянето на едни и същи материали трудно. Това, което направихме тази година от страна на Европейския съюз за радио и телевизия, освен обмена на малко музика, е да насочим вниманието на радиостанциите-членки към темата за многообразието, с която повечето от тях така и така са свързани постоянно и да им предложим пътища, по които да я разгледат и включат в своите програми. Иначе музикалният ни проект е доста интересен, защото поискахме от радиата в EBU да споделят песни или пиеси, изпълнени от представители на малцинствата в тяхната страна. И тук е другата важна роля на радиото - да ни помага да разбираме по-добре тези, с които си съжителстваме, както и тяхната култура”, казва Греъм Диксън.

По думите му едно от основните предимства на радиото е нещо, което преди 20 години се е считало за недостатък - фактът, че радиото е ненатрапчива медия, която не ангажира изцяло вниманието. Повечето хора все още слушат радиото предимно и най-вече на живо (около 90% се слуша така), но радиото “on demand”, различните подкасти доказват, че аудиото винаги ще присъства в обществения живот.

Диксън разказа, че колегите му от телевизията често са подчертавали, че телевизионният формат изисква да се концентрираш изцяло върху него, докато радиото си е просто там, като атмосфера. Това, според него не е недостатък, а предимство. “Можеш да не прекъсваш ритъма на това, което изпълва ежедневието ти и същевременно да се обогатяваш, слушайки радио. Всичко това го прави изключително силно именно като съпътстваща живота ни медия”.

В детството за Греъм Диксън радиото е откривателско пътешествие. Той става част от Би Би Си като продуцент на предавания за класическа музика, въпреки че родителите му не познават и не разбират класическата музика, за него радиото се превръща в отворен прозорец към един по-голям свят отвъд границите на мястото, където живее. Затова е убеден, че специално общественото радио предлага достъп на абсолютно всеки до висококачествени програми с различните гледни точки, добре продуцирани, с високи критерии за професионализъм. Програми, които разширяват хоризонтите далеч отвъд нашия живот и местообитания и това е от изключителна важност.

“Има стотици причини да се слуша повече радио, но мисля да се върна към ранните години на първите обществени радиостанции и тяхната мисия  - слушайте, за да сте по-добре информирани, за да се образовате, за да се забавлявате и за да се почувствате част от общността на вашето село или вашия град, за да сте свързани със света, в който живеем”, казва той и допълва, че слушайки програмите с високи критерии при подбор на теми и реализация, хората ще бъдат предизвикани и ще се развиват. “Слушайки радио, ще опознаете многообразни идеи, с които иначе може би не бихте се срещнали във вашето ежедневие, а това обогатява всеки от нас”.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "Съседите помагат първи" обединява държави и организации от Югоизточна Европа в близко сътрудничество и взаимопомощ

Българският червен кръст/ БЧК/ пое председателството на регионалната мрежа за взаимопомощ "Съседите помагат първи". В ефира на "Радиокафе" Преслава Лилова, представи подробности. "Съседите помагат първи" е мрежа за Югоизточна Европа и държавите там, които имат организации на Червения кръст и „Червения полумесец.“ Тя се базира на едно..

публикувано на 02.02.23 в 14:07
Част от експозицията

Левски и извън обичайното му обкръжение

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“ беше открита днес в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Експозицията разказва за развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г. Включени са всички..

публикувано на 02.02.23 в 13:38

Нови книги за българите в Украйна

Сдружение "Градски читални" се присъединява към инициатива озаглавена "Да съберем хиляда книги за Болградската библиотека". Град Болград в Одеска област реално представлява столица на бесарабските българи в Украйна. Подробности пред Радио София разказа Адриан Петков. По думите му проблемът с книгите се състои, че в библиотеката няма..

публикувано на 02.02.23 в 13:00

Изложба показва как да преодолеем хранителните разстройства и травмата свързана с тях

Отделни етапи от пътя към преодоляване на хранителните разстройства и травмата, свързана с тях, са представени от художника Невелин Иванов в изложба озаглавена "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". Експозицията се открива на 3 февруари 2023 г. Тя е първи самостоятелен проект на Невелин Иванов.  В предаването "Радиокафе" той разкри как е..

публикувано на 02.02.23 в 12:23

Достойното стареене на жените в България - основна тема в изследователски труд

Фондация "Солидарност в действие" е изработила изследователски доклад за достойното стареене на жените в България. Подробности пред Радио София разказа Маги Назер, координатор на проекта. "И в предишни проекти доста задълбочено сме имали възможността да общуваме с възрастни хора. Междупоколенческият диалог е друга наша кауза, за която ни е..

публикувано на 02.02.23 в 12:11

18 СУ "Уилям Гладстон" започва годината с нова учебна програма

Иновативното 18 СУ "Уилям Гладстон" има нова програма базирана нанаука, технология и нженерство,известна още като STEM (Science, Technology, Engineering, Math). Как са отбелязали традиционно Китайската нова година и дали този отоплителен сезон ги е поставил в затруднено положение? Подробности пред Радио София разказа директорката Величка Стойчева...

публикувано на 02.02.23 в 09:58

60 са новите случаи на Covid-19

60 са новите случаи на  Covid-19 у нас за последното денонощие. Това съобщава Единният информационен портал. Излекуваните са 69 души. Заради усложнения са починали 3-ма човека. В област Стара Загора новооткритите случаи са 3, а в Хасково, Ямбол и Сливен по 1. През изминалите 24 часа са направени 3 009 теста. Поставени са нови 108 дози..

публикувано на 02.02.23 в 07:54