Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

До 3000 лв. могат да получат школата, за да привлекат родителите в училищния живот и да се подобри комуникацията с тях. Това предвижда новата национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“, предложена от образователното министерство, пише от първа страница МОНИТОР. За провеждането на родителски срещи в школата с ученици от първи до седми клас през следващата учебна година са предвидени 600 000 лв. За да бъде успешно реализирана, от МОН очакват в нея да се включат поне 400 класа и така общо 16 000 родители да се приобщят към училищния живот. Класните ръководители трябва да организират по две родителски срещи в школото или извън него, по време на които да изградят добро партньорство помежду си. По време на тях могат да се проведат различни беседи, лекции, събития и други инициативи, които предварително са обсъдени с настойниците на децата спрямо техните интереси.

Втора за този сезон грипна ваканция е обявена в 6 области в страната, установи проверка на МОНИТОР. В Бургас тя започва от 3 март и ще продължи три дни. Решението за нея е взето от Областния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Децата и тийнейджърите ще влязат отново в класните стаи на 9 март. По думите на д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Бургас, още в началото на миналата седмица е получена информация за много отсъстващи деца. "Тогава отчетохме 269 случая на заболели върху 10 % от наблюдаваното население на града. Днес имаме данни за последните седем дни – общо 469 случая на болни. По думите на д-р Паздеров почти всички изследвани случаи са на хора, заболели от грип тип Б. За разлика от първата грипна вълна, когато заразата е засягала най-вече децата от 0 до 4 години, а след тях - тези от 5 до 14 години, сега най-засегнати са от 5 до 14-годишните, които са значително повече, а на второ място са до 4-годишните.

Първите пенсионери на реформата ще получават с 20% по-ниски пенсии от държавното обществено осигуряване заради отчисленията на осигуровки за втора пенсия, но за следващите поколения този коефициент на редукция ще надхвърли 25%, пише СЕГА. Това показва актюерски доклад на НОИ с прогнози какво ще се случи с пенсиите до 2070 г. Подобни разчети се публикуват за първи път от години. Допусканията в тях не оставят надежда за достойни старини на много поколения напред във времето. Демографските прогнози за България в следващите десетилетия са мрачни. Според Евростат през 2070 г. населението на България ще намалее от 7 млн. души през 2018 г. до 4.8 млн. Едва половината население - 55% при 64.3% сега, ще бъде в трудоспособна възраст (15-64 г.). Ако сега една пета от хората у нас са на възраст 65 и повече години, то през 2070 г. всеки трети българин (31%) ще е в пенсионна възраст.

Задължителен екостикер за автомобилите предстои да бъде въведен. Това предвиждат промени в Наредбата за прегледите за техническата изправност на пътните превозни средства, съобщава СЕГА. Мярката е част от борбата срещу мръсния въздух. Автомобилите ще бъдат разделени в пет екокатегории в зависимост от това в каква степен замърсяват въздухе. Екокатегорията ще бъде записана в чип, който ще е вграден в стикера за годишен технически преглед и поставен в средата на горната част на предното стъкло, а не встрани както е досега. Колите с най-високата, пета екокатегория, няма да бъдат спирани от движение в дните с мръсен въздух. От движение ще бъдат ограничени само най-замърсяващите коли – тези с Евро 1 и Евро 2. В София ограничението ще важи за центъра. Нарушителите ще бъдат хващани с камери, които от разстояние ще разчитат чипа на екостикера. 90 такива камери вече са поставени в центъра на столицата.

Близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО), информира ТРУД. Това ще рече, че две трети от българите са със затлъстяване, заяви в понеделник началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов по повод 4 март – Световният ден за борба със затлъстяването. По този тревожен показател страната ни е на десето място в Европа. 54,4% от жените и 68,9% от мъжете в България са с наднормено тегло. 33,3% от хората, които живеят на село, са със затлъстяване. Делът на децата с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата – до 10.2%.

Апартаменти до морето за около 400 лв. за кв. м продават на търг от Националната агенция за приходи, пише ТРУД. За продажба са пуснати 10 жилища в гр. Бяла, Варненска област. Например, продава се апартамент от 55,8 кв. м с начална цена 21 250 лв., или само 380 лв. за кв. м. Жилищата са в нова сграда, завършени са на етап шпакловка, а в баните са поставени фаянсови плочки. Началните цени в търговете за останалите жилища в Бяла зависят от площта им, но са около 400 лв. за кв. м. Публичните изпълнители на приходната агенция продават апартаменти в редица градове от страната. Например жилище във Велико Търново, на ул. “Стефан Стамболов” № 59, с площ 67 кв. м е пуснато на търг с начална цена 60 750 лв.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05