Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инж. Татяна Георгиева, НБУ: Дизайнерът трябва да знае, да може и да измисля

Снимка: Кирил Кралев, НБУ

Дизайнът е навсякъде около нас, днес той се свързва с творчеството, с моделирането, с налагането на тенденции. Може да се открие във всяка сфера, във всеки елемент на нашия живот.

„Модата може да се открие не само в дрехите. Модата е нещо много сложно, комплексно“, убедена е инж. Татяна Георгиева - преподавател по Конструиране и моделиране на облекло в НБУ, департамент "Дизайн и архитектура". Та гостува в „Радиоприемница“ в поредицата, посветена на дизайна.

В обучението си студентите в Нов български университет, които се подготвят за модни дизайнери, преминават през проучване, определяне на таргет групи, подбор на материали, конструиране, експериментиране. И накрая всичко може да се окаже не достатъчно сполучливо и да се наложи започване отначало, обясни преподавателят и подчертава: „Дизайнерът е комплексен специалист, трябва да има поглед отгоре, да знае, да може, да мисли. Всеки може да го нарисува, важното е да го измислиш“.

От НБУ вече неведнъж правят международен конкурс за млади модни дизайнери – IDEAMODA. През април т.г. предстои майсторски клас по мода, допълва инж. Георгиева.

„Всеки път каним различни дизайнери и всеки път става много интересно. Тази година класа ще води Нели Митева. Обикновено работят по 50-60 студенти от различни курсове в 10 екипа. Получава се колекция, с която всъщност откриване след това майските Дни на модата. На 12 май в Квадрат 500 ще е финалът на IDEAMODA.“

Татяна Георгиева анонсира и изложбата „Светлина и мода“, която ще бъде организирана през май съвместно с департамента и студентите по дизайн.

„Всъщност бъдещите модни дизайнери учим не само да конструират дрехи, учим ги на любов и на доброта“, допълва инж. Георгиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24