Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дизайнът има и социални измерения

За деца с аутизъм работят съвместно терапевти, психолози и дизайнери

Има разработени улеснения и проекти за достъпна среда по отношение на хора със специфични зрителни или двигателни дефицити, но за лица от аутистичния спектър у нас почти няма разработки, темата е нова за повечето страни в света. Все пак, доста напред в тази насока са Великобритания и САЩ, както и Германия, Испания...

У нас една от първите, които с удоволствие и интерес работи в тази област, е Деница Динчева – докторант към Катедрата Интериор и дизайн за архитектурата. Още по време на следването си е работила по проект, свързан с хора от аутистичния спектър.

Двете налагащи се становища за хора с аутизъм стигат до противоположни крайности, обясни тя в ефира на Радио София.Но е убедена, че средата може да помага и да улеснява тези хора.

„Има немалко наредби за физически достъпна среда, но за хора с по-особени умствени състояния проблемите остават по-невидими. Но те са там, тези затруднения са проблем за част от обществото.“

В момента Деница Динчева се свързва и работи с центрове за ранна интервенция при подобни състояния. Центрове, в които архитектурата и дизайнът влизат като част от терапията, съчетани със съответен подход. В същото време не бива да се подминава значението на обществените пространства и тяхната универсална достъпност като условия за успешна интеграция на хората.

По отношение на средата към хора с аутизъм съществуват две основни гледно точки, обясни Динчева:

Първият е сензорно съобразен подход – среда, в която децата получават нови знания и умения, има по-малко разсейващи фактори. Обособява се функционално зониране. Тук е особено важен подборът на материали и цветове, които предизвикват различни съответни усещания.

Вторият е невротипичният дизайн – подход, при който умишлено не се прави разлика спрямо средата да други училища и центрове.

„Смятам, че комбинацията от двата подхода би била най-удачна. Трябва да се работи и с  лицата с аутизъм, и с рехабилитаторите, и с родителите, да се получава обратна връзка от тях за даден дизайн и пространство. Така ще се установи най-подходящият вариант на работа.“

Безспорно, при оформлението и изграждането на обществените пространства съобразяването с факторите, които влияят на хората с аутизъм, е доста по-трудно, но именно работата на специалистите от различни дисциплини тук може да даде резултат. Трябва да се следи не само за безопасност, но и детайли за осветление, звуци, цветове…

Някъде се организират посещения на музеи за хора с аутизъм, допълни Динчева. В Ирландия е първото селце, „френдли ориентирано“, към такива хора. Там са съобразени много от тези фактори.

Въобще в тази сфера се налага интердисциплинарно сътрудничество. „Трудно е, но е много интересно, допълва с усмивка Деница Динчева. – И е от полза на обществото. Такава среда обогатява преживяванията и комфорта на всички ни.“

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Деница Динчева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др. Пред..

публикувано на 08.12.22 в 16:56

Защо България изостава в иновациите

Ден след  връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината  и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България. Любопитен факт е, че докладът за иновациите..

публикувано на 08.12.22 в 15:03

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия. Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен..

публикувано на 08.12.22 в 14:59

Коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов

На 13 декември, от 19.00 часа, в Дом на културата „Искър“ ще се проведе коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов . Диригент е Юли Дамянов. „Това е отдавна планиран проект и по една или друга причина не можеше да се състои. Най-после успяхме да насрочим дата, за което всички сме много..

публикувано на 08.12.22 в 14:15

Еделина Кънева: Без минало няма бъдеще

Еделина Кънева е новият директор на Националния музикалния театър "Стефан Македонски". За новата си длъжност и усилената работата в театъра тя разказа подробности в ефира на Радио София. Тя определя себе си като човек, който обича да работи и музиката винаги й е доставяла удоволствие. "За сега ще спазя програмата която е написана от предишния..

публикувано на 08.12.22 в 14:10
Предприемачът и инвеститор Стивън Петров(вдясно)  с водещия Кристиян Илиев

Всичко е възможно тук и сега

Стивън Петров е изключително успешен млад строителен предприемач, бизнес консултант и инвеститор. Зад гърба си той има вече над 9 милиона продажби, освен това сам е построил сграда и жъне успехи в този бранш вече много години, въпреки широко разпространеното схващане, че в него е много трудно да успееш, без да имаш солиден гръб и да си корумпиран...

публикувано на 08.12.22 в 12:59

Калоян Куманов представя “Нощ на Танго и цигански романси“

На 13 декември, от 19.30 часа, в „Театро отсам канала“ ще бъде представен концерта " Нощ на Танго и цигански романси" по проект на Калоян Куманов . Разказът е за историята на тангото - неговото начало с Carlos Gardel, преминав ането в т.нар. "Novo tango" на Аstor Piazzolla и стигането до съвремения Richard Galliano, каза в предаването..

публикувано на 08.12.22 в 12:55