Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Радка Масларска:

Хората вече изпитват по-голямо доверие към лекарите

Кои са ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето и в поколенията, и тези, които ще имаме, когато пандемията COVID - 19 ще бъде вече в историята и сме съхранили себе си и своето здраве? Това, което със сигурност вече знаем е, че мащабът на разпространение на вируса зависи от болните днес, умножени по броя на хората, с които са се срещнали в последните дни, умножени по процента на вероятност срещата да доведе до зараза. Затова е и призивът „Стойте вкъщи“, а стоенето вкъщи очевидно вече води до промяна в нас самите - повече свободно време, вкъщи заедно със семействата ни и лишени от всичко, което обичайно е част от ежедневието и живота ни в името на здравето ни - на нас самите и на нашите близки.

Д-р Радка Масларска - неонатолог и педиатър,  началник на Отделението по неонатология в една от големите частни болници припомни пред Радио София, че не бива да се изпада в паника. Родителите трябва да бъдат спокойни за своите деца, но и да ги държат далеч от възрастните хора в семейството в периода на опасност от зараза. Ако самите деца проявят някакви болестни симптоми, първата работа на родителите е да се свържат с личния лекар, а не да тръгват към болница,  посочи д-р Масларска. Така ще спре напливът на пациенти, които потенциално могат да заразят други хора или медицинския персонал.

Променя се и мисленето на хората в новата ситуация, те стават много сериозни. Има известно успокояване сред родителите на невръстни деца, че дори нещо да се случи, то няма да протече драстично при тях. Другата промяна е, че хората вече гледат с голямо доверие към лекарите, което е голям стимул за медиците и всички здравни екипи. Може да се каже, че здравните специалисти дори стават част от семействата на своите пациенти.

Повече за актуалната ситуация с коронавируса и реакцията на пациентите можете да чуете в интервюто на Катя Василева с д-р Радка Масларска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др. Пред..

публикувано на 08.12.22 в 16:56

Защо България изостава в иновациите

Ден след  връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината  и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България. Любопитен факт е, че докладът за иновациите..

публикувано на 08.12.22 в 15:03

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия. Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен..

публикувано на 08.12.22 в 14:59

Коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов

На 13 декември, от 19.00 часа, в Дом на културата „Искър“ ще се проведе коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов . Диригент е Юли Дамянов. „Това е отдавна планиран проект и по една или друга причина не можеше да се състои. Най-после успяхме да насрочим дата, за което всички сме много..

публикувано на 08.12.22 в 14:15

Еделина Кънева: Без минало няма бъдеще

Еделина Кънева е новият директор на Националния музикалния театър "Стефан Македонски". За новата си длъжност и усилената работата в театъра тя разказа подробности в ефира на Радио София. Тя определя себе си като човек, който обича да работи и музиката винаги й е доставяла удоволствие. "За сега ще спазя програмата която е написана от предишния..

публикувано на 08.12.22 в 14:10
Предприемачът и инвеститор Стивън Петров(вдясно)  с водещия Кристиян Илиев

Всичко е възможно тук и сега

Стивън Петров е изключително успешен млад строителен предприемач, бизнес консултант и инвеститор. Зад гърба си той има вече над 9 милиона продажби, освен това сам е построил сграда и жъне успехи в този бранш вече много години, въпреки широко разпространеното схващане, че в него е много трудно да успееш, без да имаш солиден гръб и да си корумпиран...

публикувано на 08.12.22 в 12:59

Калоян Куманов представя “Нощ на Танго и цигански романси“

На 13 декември, от 19.30 часа, в „Театро отсам канала“ ще бъде представен концерта " Нощ на Танго и цигански романси" по проект на Калоян Куманов . Разказът е за историята на тангото - неговото начало с Carlos Gardel, преминав ането в т.нар. "Novo tango" на Аstor Piazzolla и стигането до съвремения Richard Galliano, каза в предаването..

публикувано на 08.12.22 в 12:55