Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Трябва ни емпатия не заради пандемията, а защото сме хора

Снимка: Архив

Всичко, което се случва в момента, е непознато за съвременниците, особено на по-младите генерации, за разлика от предишните поколения, преживявали кризи и войни.

Нормално е първоначално да има паника или противопоставяне на мерките. Но да осъзнаем ситуацията и да приемаме нещата спокойно е също толкова важно, както и да приемаме хранителните добавки и да ограничаваме рисковите близки контакти.

Имунитетът ни зависи от психичното ни състояние преди всичко.

Това подчерта пред слушателите на Радио София психологът Ина Антонова. Тя е първият събеседник в „Радиоприемница“, а в предаването през тази седмица ще говорим за ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето, да предадем на следващите поколения.

„Ако нямаме ценности, ако се отдадем на инатливата философия той ли ще ми каже на мене… - това означава, че нямаме морал и отговорност, за себе си и за обществото. Ако не се обичаме помежду си като хора, ако не сме социално грамотни, ще загубим абсолютно всякаква човечност.

Трябва да променим ежедневието си не само сега, но и след изпитанието. Но това не е страшно. Отговорността ни е не само към по-възрастните, а към всеки член на обществото.“

Ина Антонова прикани мерките за изолация да възприемаме като възможност да се видим с близките вкъщи, да почистим домовете си, да направим това, което с месеци сме отлагали, да прочетем хубава книга. Така ще имаме какво да споделяме след това. 

„Главната ни цел е да излезем от ситуацията малко по-добри, а не да се ядосваме, че не можем да отидем на заведение. Потопяването в друга действителност и друга сюжетност дава възможност на психиката ни да не заздравява нервните пътища на стреса, да разгърнем нови способности в мозъка.“

Едва ли промените в ситуацията ще бъдат трайни, едва ли оставането вкъщи ще ни промени навиците, но със сигурност преживяното ще бъде урок за много хора. Не е реалистично да се очаква, че след пандемията всички ще станем готини. Но може пък да разберем, че животът е възможен и с по-малко потребителски нужди.

Ценностите няма как и защо да търсим в социалните мрежи, защото там не (всички) сме себе си, там сме фалшиви, смята психологът.

Трябва да бъдем по-емпатични и добри не заради пандемията, а защото сме хора, допълни Ина Антонова.

Чуйте разговора на Катя Василева с психолога.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мара Белчева отново е близо до Пенчо Славейков

Голямата българска поетеса и муза на Пенчо Славейков няма свой музей в София, но неин кът вече е обособен в къщата музей на "Петко и Пенчо Славейкови". "Едната стая на музея е посветена на Петко Славейков, а другата - на Пенчо. В уредническата стая се направи кът за Мара Белчева с нейни оригинални вещи,  разказваме за творчеството и съдбата..

публикувано на 04.03.24 в 10:55

Офанзива на облаци, в София - до 14°

Днес ще е предимно слънчево, но след обяд от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта над цялата страна ще е предимно облачно. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт и с него дневните температури ще се повишат. Максималните ще са между 14° и 19°, в София - около 14°. Над..

публикувано на 04.03.24 в 07:20
14 претендентки с бяла кюстендилска сая

Не носия, а премяна

Отново сме в Кюстендил по един много красив и специален повод с художника  Евгени Серафимов : "Бялата кюстендилска сая, можем да я видим в картините на Майстора - в съзнанието ми съм искал да покажем момичетата в Кюстендилска пролет с нея. Успях да издиря 14 комплекта, това са от всички села, за да могат девойките да я покажат. Белодрешното..

публикувано на 03.03.24 в 15:47

Празнувайте трети март в зала „България“

Необичайно и красиво, така вече традиционно за Зала "България", обичащите българска музика имат своето място и време до 10 вечерта. О т зала "България" започваме с нашата домакиня Кремена Николова-Флор : „Като студент участвах във възстановяването на Втората и Третата симфония на Никола Атанасов, изпълнени в 1926 и съответно в 1953. Миналата..

публикувано на 03.03.24 в 09:38

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02