Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Трябва ни емпатия не заради пандемията, а защото сме хора

Снимка: Архив

Всичко, което се случва в момента, е непознато за съвременниците, особено на по-младите генерации, за разлика от предишните поколения, преживявали кризи и войни.

Нормално е първоначално да има паника или противопоставяне на мерките. Но да осъзнаем ситуацията и да приемаме нещата спокойно е също толкова важно, както и да приемаме хранителните добавки и да ограничаваме рисковите близки контакти.

Имунитетът ни зависи от психичното ни състояние преди всичко.

Това подчерта пред слушателите на Радио София психологът Ина Антонова. Тя е първият събеседник в „Радиоприемница“, а в предаването през тази седмица ще говорим за ценностите, които носим и се опитваме да съхраним във времето, да предадем на следващите поколения.

„Ако нямаме ценности, ако се отдадем на инатливата философия той ли ще ми каже на мене… - това означава, че нямаме морал и отговорност, за себе си и за обществото. Ако не се обичаме помежду си като хора, ако не сме социално грамотни, ще загубим абсолютно всякаква човечност.

Трябва да променим ежедневието си не само сега, но и след изпитанието. Но това не е страшно. Отговорността ни е не само към по-възрастните, а към всеки член на обществото.“

Ина Антонова прикани мерките за изолация да възприемаме като възможност да се видим с близките вкъщи, да почистим домовете си, да направим това, което с месеци сме отлагали, да прочетем хубава книга. Така ще имаме какво да споделяме след това. 

„Главната ни цел е да излезем от ситуацията малко по-добри, а не да се ядосваме, че не можем да отидем на заведение. Потопяването в друга действителност и друга сюжетност дава възможност на психиката ни да не заздравява нервните пътища на стреса, да разгърнем нови способности в мозъка.“

Едва ли промените в ситуацията ще бъдат трайни, едва ли оставането вкъщи ще ни промени навиците, но със сигурност преживяното ще бъде урок за много хора. Не е реалистично да се очаква, че след пандемията всички ще станем готини. Но може пък да разберем, че животът е възможен и с по-малко потребителски нужди.

Ценностите няма как и защо да търсим в социалните мрежи, защото там не (всички) сме себе си, там сме фалшиви, смята психологът.

Трябва да бъдем по-емпатични и добри не заради пандемията, а защото сме хора, допълни Ина Антонова.

Чуйте разговора на Катя Василева с психолога.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24