Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На столичани вече са съставени 8 акта за разходки

Санкцията може да стигне 5000 лева, но въпросът не е в парите, обяснява кметът Фандъкова с апел да сме отговорни

Снимка: БГНЕС

Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Това е в разрез с обявените мерки, затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони.

Това обяви във Фейсбук профила си столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата. Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски: „най-тежките времена ни предстоят“. Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени. Животът ни досега беше живот на бързи обороти, в който всичко се случва сега и веднага. Днес животът ни е друг и ако намалим нашето нетърпение и бързане, ще намалим и скоростта на заразата.“

Полицейски служители обикалят с коли им алеите на парковете, по някои от улиците, по бул. “Витоша” предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи.

По данни от Общинската полиция вече са съставени няколко акта, включително и за разходка в планината Витоша.

В София са съставени 8 акта за нарушаване на забраната за разходки в парковете, съобщи за "Хоризонт" началникът на столичната общинска полиция главен инспектор Кирил Лозанов. Глобата е до 5000 лева, припомни той:

"Пет от тях са на природен парк "Витоша" и три са на "Южен парк". Много граждани започнаха да хитруват - един домашен любимец цялата фамилия го извежда. От днес използваме всяка буква на закона и ще бъдем строги! На терен работим много полицейски екипи, на които им е спряна едната почивка, така че ще бъдем навсякъде"

92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес служителите на ОДМВР-Пловдив 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авторско четене и разговор с още трима "Поети на XXI век"

Клуб "Писмена" кани трима млади поети, които участват в изграждането на облика на младото поколение, дебютирало през XXI век . Срещата с Никола Петров, Гергана Панчева и Анна Лазарова ще продължи разговора за тенденциите и индивидуалните авторски търсения, започнал със срещите, организирани от Националната библиотека през 2022 г. и 2023..

публикувано на 08.07.24 в 13:20

Започва изплащането на пенсиите

От днес, 8 юли, започва изплащането на пенсиите. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли, посочва..

публикувано на 08.07.24 в 13:16
Пример от Прага Източник на визуализацията: Спаси София

18 нови, комфортни трамвая за близо 100 млн. лв. ще циркулират по линии 20 и 22

Столичната община обяви търг на стойност близо 100 млн. лв. за трамваи . Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони , съобщават от "Спаси София". "Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт - програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови..

публикувано на 08.07.24 в 12:19
На бул.

Пореден протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:54

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47