Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 пакета с хранителни продукти са раздали от “Бъди човек – Самоков”

Снимка: Бъди човек - Самоков
Историята на инициативата “Бъди човек – Самоков”, започва с един единствен пакет, с който помагат на човек в нужда за Коледа. Това се случва преди 5 години. Броят на доброволците от тогава расте и вече успяват да зарадват стотици хора на едни от най-светлите християнски празници.

Извънредното положение не ги спира, а Великденската инициатива този път започна няколко седмици по-рано. Поради мерките за безопасност, те се срещат само с крайно нуждаещите се – с маска на лицето и от разстояние.

Над 60 са пакетите с хранителни продукти от първа необходимост, които са раздали до сега. Надяват се, че след края на изолацията, ще могат да проведат по-мащабна кампания.

“В момента осигуряваме пакети с храна за най-нуждаещите се - тези, които са със затруднено финансово или физическо състояние. Много ни помага това, че вече над пет години се занимаваме. С времето вече знаем адресите, на които живеят хората”, казва един от основателите Калоян Сайменов.

По думите му са им помогнали кметовете на селата, защото знаят кои са хората които имат най-голяма нужда от помощ.

Основната група от съмишленици, които помагат на хората в нужда е от пет души, но хората, които се включват в разнасянето на продуктите по домовете са повече. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Бъди човек" в Самоков приема доброволци в помощ на възрастни

Инициативата "Бъди човек "   - Самоков, приема доброволци, които да помагат на хората в нужда. Традиционно, на празниците Коледа и Великден, те опаковат хиляди пакети с продукти от първа необходимост и ги разнасят по домовете на хората от общината ...

публикувано на 25.03.20 в 10:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие..

публикувано на 27.09.24 в 17:23

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва,..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля..

публикувано на 27.09.24 в 15:13
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна..

публикувано на 27.09.24 в 15:01