Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитни Великденски обичаи от цял свят

Снимка: Pixabay
Този Великден е малко по-различен от обикновено. Повечето от нас го празнуваха в по-тесен кръг, заради социалната дистанция, която трябва да спазваме, но това не ни пречи да изкараме добре и следващите дни от Светлата седмица. Дори може да започнем нова традиция – като тази да следим пътешествието на Великденския заек чрез Easter Bunny тракърите в интернет, който е планирал да посети и България.

На първия ден на Великден или през Светлата седмица, по цял свят има най-различни и любопитни обичаи.

В съседна Гърция, на остров Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Това символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви. Обичаят има венециански или езически произход и се спазва, за късмет през цялата година.

Във Франция, на Велики понеделник се приготвя гигантски омлет, който се сервира на главния площад на градовете. За приготвянето му се използват 4500 яйца. Според легенда тази традиция идва още от Наполеон, когато той и армията му пътували през южните части на Франция, те винаги ядели омлети във всеки град, през който минели. Владетелят толкова много обичал омлетите, че нареждал на жителите на града да съберат всички яйца, които имат и с тях да направят омлет за него и войниците му.

Освен за ядене, яйцата намират друго приложение в историята на САЩ. Над 130 години на моравата пред Белият дом във Вашингтон се провежда "Easter Egg Roll". За да участваш ти трябва цветно твърдо сварено яйце и голяма лъжица, която служи за да го търкаляш. Най-бързият печели, стига яйцето да остане здраво.

В Полша пък се заливат с вода с кофи, водни пистолети и всякакви подръчни средства. Корените на тази традиция се проследява до кръщението на полския княз Мешко на Велики понеделник. Усмивките са подсигурени, а предизвикателството е да останеш сух.

Призрачно настроение носи празникът във Финландия. Децата в тази скандинавска страна излизат по улиците за молитва с шалове около главите си, носейки метли, саксии с растения и върбови клонки. В някои части на Западна Финландия, хората палят огньове, защото вярват, че пламъците ще ги предпазят от вещици, които летят из страната на метли между Разпети петък и Великден.

Любопитен ритуал за празника се изпълнява във Филипините. По традиция родителите там обръщат децата си с главата надолу, защото вярват, че това помага малчуганите да растат по-бързо. Въпреки че не са християни, най-малките добре се забавляват на този ден.

В Германия Великден е голямо приключение за цялото семейство. Сутрин те се събират на закуска, а след това идва забавната част. Великденският заек, с помощта на  родителите, скрива кошница с лакомства, а децата ровят из цялата къща, за да я намерят. Една чудесна идея, с която може да допълним традиционните български обичай за тазгодишния празник вкъщи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00