Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да сготвим крехко агнешко за Гергьовден и да впечатлим семейството с гарнитура

Елена Петрелийска и Ники Петров
Снимка: БНТ
Българите съумяват да запазят традициите си през годините, а едно от най-важните неща за семействата е празничната трапеза, която събира малки и големи. Във време на извънредно положение е малко по-трудно да бъдем заедно, но обичаят за вкусно агнешко с гарнитура със сигурност ще бъде спазен и тази година.

„Агнешкото трябва да се готви бавно на температура от 95-100 градуса за около 10-12 часа. Можете да го осолите с готварска сол от всички страни и да го оставите за 15 минути да почива на стайна температура. Преди да го сложите във фурната, покрийте месото с хартия за печене и след това с кухненско фолио.

Около 1 пръст бяло вино в тавата ще подпомогне добрия вкус. Сол, масло, червен пипер и джоджен са напълно достатъчни, но разбира се можете да експериментирате и с други подправки като куркума и къри. Канелата също много отива на агнешкото месо", споделят младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров.

Добра идея е да купим младо агнешко от малки производители, а не от супермаркета. Така ще си гарантираме вкус и качество. Гарнитурата пък ще направи трапезата ни още по-цветна. Имаме възможност да се спрем на традиционна или „по-модерна" гарнитура.

„На първо място препоръчваме аспержи и млади картофи. Агнешкото върви и с дроб сарма, може да си сложите спанак или лапад с ориз. Дроб сармата може да се превърне и в сарми с листа от лапад или червено цвекло. Ако имате желание за нещо по-интересно, опитайте комбинация с кус-кус.

Той трябва да е добре ароматизиран, да му се добавят ядки или сушени плодове. Разбира се, зелената салата с дресинг от тахан винаги е добро решение", казват готвачите.

Още съвети и добри идеи от Елена и Ники за прекрасна празнична трапеза – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.03.25: Какво (не) правим за славата на България?

Във второто издание на "Форум" тази седмица д-р Галя Манчева и Ирина Илиева бяха провокирани и коментираха следните теми: Кое създава идентичността ни като българи ? Уникалните богатства и качества на родината като местоположение, ресурси, традиции, хилядолетната история, постиженията на хората. Какво (не) правим за славата на България? Според..

публикувано на 05.03.25 в 18:25
Д-р Васил Бранков

Правилната грижа на жените за репродуктивното здраве

Какво трябва да направят жените, за да запазят по-дълго здравето си?  Катя Василева разговаря по  темата  с  д-р Васил Бранков - специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина . Разговорът започна хронологично – от най-младите, през теми за здравното образование – превенция, фертилитет, преминаването на дамите през..

публикувано на 05.03.25 в 17:20

Местната и централната власт в диалог пред предизвикателствата

В София се провежда 38-то общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), където местна и централна власт влизат в общ диалог за основни приоритети и предстоящи задачи в контекста на редовно правителство, но и на редица предизвикателства наследени от миналите години. Кое е най-важното от днешния диалог между..

публикувано на 05.03.25 в 16:45

За да не загубим 1,2 млрд. лв. от ПВУ, 756 сгради трябва да бъдат енергийно обновени до 30 юни 2026 г.

В Световния ден на енергийната ефективност неправителствени организации призоваха публичните институции да прекъснат с кампанийността при обновяването на жилищния фонд в България и да се премине към работеща и постоянно действаща система, така че да се създадат условия за планиране и прогнозиране на целия процес. Експертите от..

публикувано на 05.03.25 в 15:40

"Приключение в света на огледалните молекули" ни предлагат Милен Кукошаров и Веселин Веселинов-Еко

Басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров са сред утвърдените джаз музиканти у нас.  Двамата съмишленици предизвикват себе си в редица импровизации в музиката.  Те разказаха в предаването “Радиокафе“ за  “Приключение в света на огледалните молекули “ – музикална интерпретация на молекулярно ниво. “Аз намирам..

публикувано на 05.03.25 в 15:18

За девети път Витоша X Lines събира любители на ските

Първото в България фрийрад ски и сноуборд състезание, което дава възможност за участие на деца и младежи, няма да изневери на практиката и тази година отново очаква всички малки скиори и сноубордисти, които искат да се включат в надпреварата в дълбокия сняг на Витоша. Витоша X Lines ще се проведе за девети пореден път.  “Имаме девет категории за..

публикувано на 05.03.25 в 14:20

Дискутират значението на понятието "феодализъм" - кога се появява и защо се използва

Понятието феодализъм и съвременните му интерпретации ще бъдат представени на дискусия на 6 март 2025 г., от 13.00 ч. в зала "Акад. Иван Евстатиев Гешов“ в централната сграда на БАН. Събитието се организира като част от дейностите по проект "Исторически хамелеони“, реализиран от Института за балканистика с Център по тракология при Българската..

публикувано на 05.03.25 в 12:16