Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на In My Bones

Рей Далтън пред БНР: Исках да създам песен, която да ме извиси

Рей Далтън
Снимка: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Рей Далтън е от Сиатъл - градът, в който е роден Куинси Джоунс; градът, в който се премества да живее Рей Чарлс, градът на Нирвана. Големият му пробив в музиката също идва донякъде благодарение на Сиатъл, защото от там са и Macklemore, и Райън Луис, а именно като част от тяхната песен Can't Hold Us Рей Далтън стига до първото място в Билборд Хот 100. Друга много знакова колаборация е Don't Worry, която Рей написва заедно в норвежците от Madcon. Сигурно вече сте се сетили за неговия дълбок и красив глас.

Сега Рей Далтън има свой проект и прави музика, която го извисява и прави щастлив. Първият сингъл от загатнатия албум се нарича In My Bones и излезе малко преди ситуацията в света (включително и музикалния) се промени. За хубавата музика обаче винаги е малко място и песента вече звучи често по радиостанциите в цяла Европа.

"Исках да създам песен, която да ме въздигне, да ме извиси. Да ми помогне да се справя с вътрешните си демони, с които всички ние се борим в различни моменти от нашия живот. В началото на кариерата си нямах късмета да попадна на добри мениджъри и исках това да е песента, с която да кажа: "Забравям за миналото, забравям всичко негативно и сега съм достатъчно силен, за да бъда там, където заслужавам и където мога да бъда щастлив," разказа изпълнителят. 

Рей Далтън даде специално интервю пред БНР, в което говори за Сиатъл днес („всички музиканти тук си общуваме и си помагаме. Продължаваме да бъдем свързани, това продължава да бъде най-хубавото на Сиатъл“), за времето на социална изолация (" Аз съм късметлия, защото имам голямо семейство и много приятели, с които можех да се чувам, да си говорим и да се подкрепяме), за историята, която се крие зад написването на In My Bones и защо са решили да пуснат песента първо в Европа; за това колко е важно и към днешна дата една песен да звучи по радиото; за един незабравим момент, когато заедно с баща си чува за първи път гласа си по една от големите радиостанции; за срещата с Madcon (“те са толкова позитивни, талантливи, весели, пълни с идеи и хрумвания - едни от най-готини хора, които съм срещал в музикалната индустрия”).

Музикантът отдели специално внимание и на хоровото пеене, разказвайки за Total Experience Gospel Choire, в който той пее в продължение на много години и днес, ако има възможност, го прави, защото „благодарение на хора съм израснал като певец и музикант, той е едно от най-важните неща в живота ми, затова съм и толкова свързан с госпъла“. Именно хоровото изкуство пък го кара да иска да дойде в България – „България е в моя списък, защото обожавам Хора на БНР. Слушам ги непрестанно, имате прекрасни гласове, харесвам класическото им звучене. Харесвам и традиционния ви фолклор, който е така известен по света“.

Повече за живота на музиканта по време на извънредната ситуация в целия свят, създаването на един хит и хоровото изкуство - чуйте в интервюто на Лили Големинова с Рей Далтън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05