Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво да внимават потребителите при избор на доставчик на електроенергия

Снимка: БГНЕС
Близо 300 хил. потребители се очаква да бъдат засегнати от приетите в Парламента промени в Закона за енергетиката. Сред тях основното е, че от 1 октомври 2020 г., стопанските клиенти нямат право да закупуват електроенергия от регулиран пазар.

В допълнение се предвижда създаване на информационна платформа от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Изключително важно обаче е да се знае, че последният ден, в който може да се заяви смяна на електродоставчик за бизнес организации е 10 септември.

Единственото условие, за да промени бизнесът доставчика си на електроенергия, е клиентът да избере своя нов доставчик и да сключи с него договор. 

В тази връзка от Асоциация свободен енергиен пазар - АСЕП, представляваща сдружение на търговци на електроенергия, отправят няколко препоръки към клиентите от малкия и средния бизнес.

“Първо, да проучат пазара, да могат да съберат възможно най-много оферти и да изберат възможно най-добрите условия. Също така цената на доставка не е единствения значим фактор. Ние препоръчваме да проучват внимателно всички условия по договора, като срок на договора, има ли неустойки за предварително прекратяване, вида на плащането, изискват ли се депозити или предварително заплащане”, казва Мария Кръстева - изпълнителен директор на АСЕП.

В процеса на избор на нов доставчик на електроенергия, стопанските потребители могат да потърсят съдействие от АСЕП, както и от КЕВР. 

Проблем в новия Закон за енергетиката е краткият срок от два месеца, в който ще се проведат необходимите процедури и информационната кампания. Пораждат се очаквания за липсата на истинска конкуренция в енергийния сектор. 

На второ място, новият Закон за енергетиката не дава отговор как точно ще се случат договорите с всички небитови потребители на електроенергия в България. В това число всички собственици на фризьорски салони, квартални магазинчета, малки фирми, рекламни агенции и т.н.

Казусът се усложнява и от това, че до 30 септември регулаторът трябва да излезе с типови договори. Те трябва да бъдат предоставени от търговците на крайните снабдители на електроенергия. 

От АСЕП отбелязват, че срокът за заявка на нов доставчик на електроенергия е крайно недостатъчен. Причината е, че според закона бизнесът може да го направи в рамките на едва 10 работни дни в месеца.

Практиката обаче показва, че забавянето може да достигне дори месец, защото винаги внезапно се появяват някакви дребни неплатени суми по предишни фактури. Докато те не бъдат покрити, електроразпределителните дружества нямат право да извършат прехвърлянето. 

“Аз като потребител, в идеалния случай това, което бих искал да мога да направя, е да мога да кажа какъв вид потребител съм … и да получа оферти, и да избера това, което ми харесва”, казва Виктор Минчев - член на УС на АСЕП.

Към момента електроенергийният пазар е далеч от тази концепция. Затова от Асоциация свободен енергиен пазар продължават усилено да провеждат мероприятия за запознаването на бизнеса с актуалната ситуация. Така те се надяват все повече крайни потребители да избегнат назначаването на доставчик от последна инстанция. Защото той обикновено предлага по-висока цена на услугата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Царят в онлайн средата е гол!" възкликва Жюстин Томс с новата си книга

„Съдържанието е цар“ – пише Бил Гейтс в свое есе през 1996 година и то става не само популярно, а и нещо като мантра за много специалисти м онлайн маркетинга. От тогава досега обаче дигиталната среда е коренно променена. Технологичните изкушения и потребителите са много, появили са се социалните мрежи, има професии като инфлуенсър,..

публикувано на 28.06.24 в 13:12

Началото на развлекателна индустрия у нас в арт инсталацията "Мис Демокрация (не на политиката!)"

До 30 юни 2024 г., в Галерия Depoo, Райна Тенева и Аарон Рот представят инсталацията "Мис Демокрация (не на политиката!)". Името е заимствано от един от многото конкурси за красота, които бизнесменът Иво Божков организира в началото на 90-те години. Конкурсът се е провеждат от 1991 до 1997 г. в различни български градове и дава представа за..

публикувано на 28.06.24 в 12:38
Атракционният парк

Село Чавдар привлича туристи с богата културна програма и десетки забележителности

Наситена културна програма предлага село Чавдар на жителите и гостите на населеното място. През последните три месеца, всеки уикенд селото предоставя възможност за развлечение на открито, каза пред Радио София кметът на с. Чавдар Григор Даулов. На 29 юни предстои Фолклорният фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“. „В неделя..

публикувано на 28.06.24 в 10:53

Столичният район "Красно село" с осезаем недостиг на места в детските заведения

Един от най-осезаемите проблеми в„Красно село" е недостигът на места в детските заведения, каза пред Радио София кметът на района Цвета Николаева. Тя добави, че предстои разширение на единствената детска градина в кв. „Борово“. „Още януари месец стартирахме подготовката на документи за възлагане на инженеринг за построяването на разширението на..

публикувано на 28.06.24 в 09:24

Слънчево, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

През деня, главно в Югозападна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Остават условията за градушки, съобщиха от НИМХ. Ще има локални интензивни явления. В Източна България през нощта ще бъде предимно ясно, а през деня – предимно слънчево, след обяд на места с купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони – умерен вятър от..

публикувано на 28.06.24 в 07:35

Международният фестивал за късометражно кино в Перник с 21-во издание

От 29 юни до 6 юли в град Перник ще се проведе 21-вото издание на един от най-престижните международни фестивали за късометражно кино "В Двореца" (In the Palace). Ще бъдат показани 165 филма от цял свят. Те ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката.  В различните конкурсни програми ще участват 13..

публикувано на 28.06.24 в 06:51