Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от НВО в седми клас са сходни с тези от предишни години

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС
Резултатите от националното външно оценяване в седми клас тази година са сходни с резултатите от предходните години - няма значително подобряване, но остават много ниските резултати по математика. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на обобщените резултати по български език и литература и по математика в седми клас.

“Остава много високият процент на ниски резултати по математика, което означава, че не можем да подобрим значително, видимо, трайно резултатите, особено по математика. Голям процент от учениците натрупват трудности, демотивират се от ученето по математика и затова предприехме тези допълнителни действия - за оптимизиране на програмата, и за увеличаване на броя на часовете по математика, обясни министър Вълчев.

Стимулира се ученето по математика и чрез дейностите по интереси, като 20 млн. лева са отделени за изграждане на модерни СТЕМ центрове в училищата, а програмата вече е започнала. През следващите години това трябва да е приоритетна политика и всички училища да изградят модерни кабинети за учене по математика и природни науки.

Министър Вълчев коментира също, че на сегашното външно оценяване по математика, училищата с по-слаби резултати не само не са ги подобрили, а са ги влошили. Има малко училища, с ниски резултати от предходните години, които са подобрили резултатите си, но като цяло, повече са ги понижили. "Ако имаме положителни разлики, те са при училищата със средни и високи резултати", обобщи образователният министър.

"Тези деца, които имат отношение към образованието и са с родители, ангажирани с тяхното образование, не са си влошили или подобрили резултатите. Но тези деца, за които учителите трябва да полагат ежедневно много повече усилия, за да ходят на училище, са влошили резултатите си, защото не са имали пряка връзка с учителите при дистанционното обучение", коментира министър Красимир Вълчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Район "Младост" е с нов график за събиране на едрогабаритен отпадък

С цел подобряване на поддържането на чистотата в район "Младост" се направи промяна в графика за едрогабаритните и строителни отпадъци, образувани при извършване на ремонтни дейности от домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Едрогабаритните отпадъци трябва да се оставят д о контейнерите за битов отпадък , като не се смесват със..

публикувано на 28.10.24 в 13:55

"Величие" е на ръба за 51-вото НС, при 99,71% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 99,71% от секционните избирателни протоколи. Партия „Величие“ е под въпрос, тъй като печели 4,01% от гласовете. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - с 26,40%, следвана от ПП-ДБ - 14,23%,..

публикувано на 28.10.24 в 12:37

9 формации в 51-вото Народно събрание, при 99,03% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 99,03% от секционните избирателни протоколи. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - с 26,42%, следвани от ПП-ДБ - 14,31%, "Възраждане" - 13,41%, "ДПС-Ново начало" - 11,35%, "БСП - Обединена Левица" -..

публикувано на 28.10.24 в 11:08

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание днес. В дневния ред на заседанието, което ще се проведе в сградата на Министерски съвет, са залегнали предложенията на служебния кабинет за промени в данъчните закони. Първа точка е посветена на законопроекта за промени в Закона за корпоративното подоходно..

публикувано на 28.10.24 в 10:55

9 формации в 51-вото Народно събрание, при 93,27% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 93,27% от секционните избирателни протоколи. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - с 26,31%, следвани от ПП-ДБ - 14,79%, "Възраждане" - 13,65%, "ДПС-Ново начало" - 10,66%, "БСП - Обединена Левица" -..

публикувано на 28.10.24 в 09:38

9 формации влизат в 51-вото Народно събрание, при 88,09% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи.  Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - 26,15%, следвани от ПП-ДБ - 15,14%, "Възраждане" - 13,70%, "ДПС-Ново начало" - 10,36%, "БСП - Обединена Левица" -..

публикувано на 28.10.24 в 08:19

Паралелно преброяване на "Галъп", 90%: 8 формации в 51-вото НС, "Величие" е под въпрос

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 25%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 90%. На второ място се нареждат ПП-ДБ с 14,2%, следвани от " Възраждане " с 14 на сто. След тях се нареждат ДПС - Ново начало -..

публикувано на 27.10.24 в 22:43