Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преоткрийте Северното Черноморие

Снимка: Wikipedia
Дългото чакане на границата с Гърция върна българските туристи по родното Черноморие. 

Традиционно повечето места по южното крайбрежие са по-популярни, но северно от Варна има също много добри идеи за почиващите.

НОС КАЛИАКРА

Намира се на 12 км от Каварна, рок столицата на България. Полуостровът влиза на 2 километра в морето и завършва с отвесни 70- метрови скали, от които се открива невероятна гледка, а при повече търпение, може да бъдат видени и делфини сред вълните по изгрев и залез слънце.

Наблизо се намира и мидената ферма в село Българево. Мидите са пресни и се отглеждат на място.

БОЛАТА

Единственият пясъчен плаж в района на Калиакра е заливът Болата. До преди 20-тина години, той е попадал във военна зона и достъпът до него е бил ограничен. Точно поради тази причина остава див и незастроен и до сега. Плажът е малък и много живописен, като от двете си страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. Освен това Болата е включен в класацията на най- красивите заливи в света.

РУСАЛКА

За любителите на гмуркането с шнорхел са плажовете на Русалка. Водата там е толкова прозрачна, че могат да бъдат разгледани много от подводните скали, риби и миди. И една малка тайна - плажовете там не са 2, както изглежда, а 3. За да стигнете до тайната плажна ивица, трябва да изберете левия плаж и да минете през дупка в скалата.

КАМЕН БРЯГ

Ако обичате да спите на палатка или да пътувате с кемпер, високите брегове на Камен бряг са точното място. Мястото е известно с посрещането на July morning, ноипрез август също има какво да се види - състезанието по скално катерене, което събира феновете на екстремните преживявания и др.

ТЮЛЕНОВО

Скоковете от скалите край Тюленово е друго изживяване, което вдига адреналина. Плаж няма, но за сметка на това, мястото е чудесно за гмуркане, тъй като в района има много подводни пещери. От няколко десетилетия насам тюлените са изчезнали, но историите на местните запазват духа на мястото.

ФАРЪТ НА ШАБЛА

Най-източната точка на страната е Фарът на Шабла. Той е построен по точно копие на прочутия Александрийски фар, но е по-малък от него. Това, което трябва да се знае, е през топлите месеци бреговата ивица на Шабла е съчетание от пясъчни плажове на север и скали на юг от нос Шабла.

ДУРАНКУЛАК

Или „Блатото” както го наричат местните. В него има два острова, на които са намерени най-древните археологически останки в Европа. Защитената местност е дом на над 250 вида застрашени растения и животни. Освен това има огромен плаж със ситен пясък и чисти води, а там където тънката пясъчна ивица разделя Дуранкулашкото езеро от морето, се открива неземно красива гледка.

Това са само част от живописните места на Северното Черноморие, които си заслужава да бъдат посетени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Comic Con Bulgaria

Два дни фестивал в София с поп култура, филмови звезди, аниме, гейминг, косплей

След като миналогодишното издание на Aniventure Comic Con беше открито от Мария Бакалова , този юли българската актриса с пробив в Холивуд отново ще се срещне с феновете си. Фестивалът Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе тази уикенд - на 6 и 7 юли , във всички големи зали на Интер Експо Център и отново ще привлече почитателите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:23

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов, през..

публикувано на 02.07.24 в 10:49

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10