Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със заповед на министър Ананиев се затягат противоепидемичните мерки

Новите ограничения влизат в сила от полунощ

Кирил Ананиев
Снимка: БТА

Забраняват се групови празненства и събития с над 30 души. През следващите дни не очакваме да спадне броят на новозаразените с коронавирус, даже може да има тенденция за увеличение. Премиерът прие да възстановим част от мерките, имаме обществена подкрепа за тяхното възстановяване.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг във ведомството.

"Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за последната седмица, може би 10 дни, показва, че носителите на коронавируса се увеличават и е премината критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, трябва да възстановим някои от използваните мерки",  заяви министърът.

"Днес подписах заповедта! Влиза от 0:00 часа утре, 10 юли", обяви той.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и закрито, ще се провеждат без публика. Не се разрешава посещенията в дискотеки, барове и други нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията в същите тези заведения, на открито, се допускат при заетост от 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и всички останали противоепидемични мерки. 

Забраната включва и групови празненства с присъствие над 30 човека - сватби, балове, кръщенета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Новите с Covid-19 са 240 души - 5,6% от направените 4286 PCR теста

Новите случаи на коронавирус в България са 240 – най-много до момента за ден. През последното денонощие са направени 4286  PCR теста . Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал. Отново най-много - 71, са..

публикувано на 09.07.20 в 07:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите спадат заради студен атмосферен фронт, може да вали

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна..

публикувано на 05.10.24 в 07:55

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение...

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че..

публикувано на 03.10.24 в 16:27