Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Секунда вдъхновение" "залива" София с позитивизъм

Прекрасни млади хора, нарекли себе си "Екип вдъхновители", вече четвърта година радват столичани със своите благотворителни инициативи и дават поводи да вярваме в доброто бъдеще.

Новата им идея цели да залее онлайн пространството и да "облепи" София с позитивни мисли, цитати, въпроси и предизвикателства, които да ни накарат да се усмихнем, да се замислим, както и да внесат малко позитивизъм в ежедневието ни.

“Екипът на вдъхновителите е съставен от 16 ученици. Това, което правим вече 4 години, е да се занимаваме с благотворителност - подкрепа за недоносени бебета, сираци, хора в нужда, кучета и т.н.

Новата ни инициатива се състои в това, че след извънредното положение и в ситуацията, която се развива в страната с всички тези протести, ни направи  впечатление, че колкото бяха усмихнати преди хората, в момента са загубили тази частица на емоционалност, на това да си удовлетворен, защото денят ти се случва”, казва Аделина Андонова, която е председател на сдружение "Екип вдъхновители".

В момента провокаторите на щастие се радват на добър отзвук на своята инициатива, която се казва “Секунда вдъхновение”.
Любопитен факт е, че 6 от тези 16 вдъхновители, които се включват в каузи за недоносени деца, са точно такива.

За да се популяризира позитивната кампанията, могат да се включат всички столичани - за целта, когато видят разлепени цветни листи, написани на ръка, могат да споделят в социалните мрежи цитата, на който са попаднали с #секундавдъхновение.
Всеки понеделник те публикуват част от инициативата на страницата си "Екип вдъхновители".

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново слънце преди обяд, следобед - дъжд

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната, съобщиха от НИМХ. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни..

публикувано на 03.06.24 в 07:35
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35