Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йордан Дъбов: Българите пият все по-добро кафе

Снимка: Pixabay
Желанието и мотивацията на производителите на специално кафе да произвеждат още по-качествено кафе са новата тенденция в тази индустрията. Това тези производители, които са не повече от 10% в световен мащаб, постигат чрез използване на различен начин на третиране и на гледане на зеленото кафе, като сложен продукт с голям потенциал. Това обясни в ефира на Радио София Йордан Дъбов - търсач на истинско кафе и собственик на бутик за кафе.

В същото време производителите, които никога не са произвеждали специално кафе и дори не знаят какво означава това, започват да се възползват от възможността да подобрят качеството на продукта си и така да печелят повече, а потребителите - да консумират по-качествено кафе.

За производителите на кафе има значение и т.нар. fair trade “Справедлива търговия” (Това е международно движение и организация от дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите страни. Целта е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазват околната среда - бел. ред).

Това обаче няма нищо общо с качеството на произвежданото кафе, а Йордан Дъбов се интересува повече именно от това. “Не казвам, че fair trade - сертифицираните кафета не са качествени и не могат да бъдат такива”, обясни още той.

По думите му потребителите у нас все още се задоволяват с информация за видове, а не за сортове кафе. "Например вид Арабика и вид Канефора, но Канефора-та и индустрията, и потребителите наричат Робуста. Само в Етиопия, арабиковите сортовете, изследвани и описани към днешна дата, са над 10 хил. “

"Мисля, че все още е рано да говорим за сортове, но все пак няколко сорта започват да стават търсени и любопитни, но за много малък процент от потребителите. Например сорт “Гейша”, който задвижи цялата индустрия преди около 10 години”, обясни Дъбов.

Според експерта голяма част от хората днес пият все по-добро кафе, но кафето не е най-консумираната и предпочитана напитка, особено за българите, ние сме най-слабия консуматор в Европа.

Българите пият все по-качествено кафе, потвърждава и бариста Дилян Аврамов. “Хората започват да експериментират с начините, по които пият кафе. Вече пият филтрации, френска преса, не само еспресо".

“Аз винаги питам хората, от какво имат нужда, за да мога да подходя правилно към това, което мога да направя за тях, и така им помагам да научават от време на време някакви нови неща, казва бариста.

“Сега е лято и е доста тренди хората да пият дълги, свежи напитки. Все по-често нямат нужда и от алкохол. Моето любимо предложение е - трябва ви една висока чаша, да я напълните с лед, да излеете вътре един тоник, изтисквате вътре едно резенче лайм и добавяте едно еспресо отгоре. Това е най-свежата напитка на това лято”, препоръча бариста Дилян Аврамов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - старите софийски театри

Малко преди Нощта на театрите (15 ноември) представяме старите софийски театри. В началото на 1882 пожар опустошава паянтовата сграда, където през деня е Народно събрание, а вечерта в нея играе първата любителска театрална трупа. На мястото на сегашната СГХГ се помещава друг дървен театър, за който вече сме говорили тук. В 1888 пловдивската трупа остава..

публикувано на 15.11.25 в 16:00
Кристиан Ваклинов

Историята оживява - Родопската теснолинейка, глава първа и втора

Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев:

публикувано на 15.11.25 в 15:00
Лиана Антонова

Адресите на любовта – певицата Лиана Антонова и саксофонистът Ангел Везнев

За богатия и пъстър живот на изпълнителката на „Любовта е море“, която след триумфа си във Вегас се обръща към духовното, става дума в „Адресите на любовта“. Лиана Антонова е певица, актриса, писателка и легендарна столична красавица. С втория си съпруг, изключителния саксофонист Ангел Везнев, гастролират в  Австрия, Германия, Швейцария,..

публикувано на 15.11.25 в 14:00

В София има развитие на чаената култура

FesTEAval е посветен на чая и чайните традиции от цял свят. За поредното му издание сме с Николай Кандиларов: "Зимата е най-популярна за чай за българина. Но има промяна, има развитие на чаената култура в София. Има интерес, в АйТи сектора особено. Като цяло зеленият чай е по-популярен. Неправилно използваме думата чай за билковите отвари - те трябва..

публикувано на 15.11.25 в 11:32

Театърът и неговото денонощие

Театрите ден и нощ - започваме с 13-та " Нощ на театрите " с гостуването на Мария Панайотова и Катерина Миланова:

публикувано на 15.11.25 в 10:46

Всеки един нов живот заслужава най-доброто начало

Кампания "Направи го" - регистрирай  бременност до края 2026 и спечели всичко за бебето безплатно за 1 година. Разказът е на Дани Старидолска: "В кампанията, която е целогодишна, всяко семейство може да се запише на сайта ни и да разкаже личната си история: "реших да имам дете сега, защото". Историите остават за целите на кампанията и няма да се..

публикувано на 15.11.25 в 10:21

Дали изложбата да не се казва "Мъжки пазар"?

Изложба "Спирка София: Пазарни дни” - втори фотографски проект от серията, посветена на мултижанровия район около Женски пазар и неговото опознаване. Гостува ни авторът ѝ, журналистът Константин Вълков: "Малко е сложно да снимаш Женския пазар, той е град в града. Едва ли не на всеки ъгъл има нещо цветно. Именно това създава големи проблеми - в..

публикувано на 15.11.25 в 09:56