Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йордан Дъбов: Българите пият все по-добро кафе

Снимка: Pixabay
Желанието и мотивацията на производителите на специално кафе да произвеждат още по-качествено кафе са новата тенденция в тази индустрията. Това тези производители, които са не повече от 10% в световен мащаб, постигат чрез използване на различен начин на третиране и на гледане на зеленото кафе, като сложен продукт с голям потенциал. Това обясни в ефира на Радио София Йордан Дъбов - търсач на истинско кафе и собственик на бутик за кафе.

В същото време производителите, които никога не са произвеждали специално кафе и дори не знаят какво означава това, започват да се възползват от възможността да подобрят качеството на продукта си и така да печелят повече, а потребителите - да консумират по-качествено кафе.

За производителите на кафе има значение и т.нар. fair trade “Справедлива търговия” (Това е международно движение и организация от дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите страни. Целта е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазват околната среда - бел. ред).

Това обаче няма нищо общо с качеството на произвежданото кафе, а Йордан Дъбов се интересува повече именно от това. “Не казвам, че fair trade - сертифицираните кафета не са качествени и не могат да бъдат такива”, обясни още той.

По думите му потребителите у нас все още се задоволяват с информация за видове, а не за сортове кафе. "Например вид Арабика и вид Канефора, но Канефора-та и индустрията, и потребителите наричат Робуста. Само в Етиопия, арабиковите сортовете, изследвани и описани към днешна дата, са над 10 хил. “

"Мисля, че все още е рано да говорим за сортове, но все пак няколко сорта започват да стават търсени и любопитни, но за много малък процент от потребителите. Например сорт “Гейша”, който задвижи цялата индустрия преди около 10 години”, обясни Дъбов.

Според експерта голяма част от хората днес пият все по-добро кафе, но кафето не е най-консумираната и предпочитана напитка, особено за българите, ние сме най-слабия консуматор в Европа.

Българите пият все по-качествено кафе, потвърждава и бариста Дилян Аврамов. “Хората започват да експериментират с начините, по които пият кафе. Вече пият филтрации, френска преса, не само еспресо".

“Аз винаги питам хората, от какво имат нужда, за да мога да подходя правилно към това, което мога да направя за тях, и така им помагам да научават от време на време някакви нови неща, казва бариста.

“Сега е лято и е доста тренди хората да пият дълги, свежи напитки. Все по-често нямат нужда и от алкохол. Моето любимо предложение е - трябва ви една висока чаша, да я напълните с лед, да излеете вътре един тоник, изтисквате вътре едно резенче лайм и добавяте едно еспресо отгоре. Това е най-свежата напитка на това лято”, препоръча бариста Дилян Аврамов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриел Тачев

Софийски разкази: Какво не знаем за ж.к. „Люлин"

Габриел Тачев за Историческа работилница "Люлин" и посветената на квартала експозиция: "Идеята започна като на шега - открихме първа витрина, която да стане част от музейна експозиция. Общият брой експонати са за две витрини. Започваме с предисторията: Модерно предградие като майката на Люлин. До 1976 кварталът се казва "Модерно предградие". Имаме..

публикувано на 24.05.25 в 16:00
С Лилия ИлиЕва

Адресите на любовта – 33-ма звездни мъже с Лилия ИлиЕва

Лилия ИлиЕва, aвторката на книгата с интервюта с 33-ма известни български мъже „Заведи ме в теб“, разкрива какво са ѝ споделили за любовта някои от героите ѝ в книгата. Актьорът Андрей Баташов ѝ изповядва: „ М исля, че взаимоотношенията между двама души зависят от качеството на информацията, която протича между тях, дали е точна, ясна и..

публикувано на 24.05.25 в 14:00
С Мартин и Чавдар Кодинови

За езика – аналогово и дигитално

Мобилното студио на предаването „Радиокафе“ се настанява удобно на сцената на #гудгейм Lan Party 2025 . На 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост, темите ще са предизвикателен фюжън между видео игрите и българския език. С разнообразните гости в три часовото предаване, ще проследим как се променя общуването в дигитална среда,..

публикувано на 24.05.25 в 09:54

"Форум", 23.05.25: Тръмп блокира възможността чуждестранни студенти да учат в "Харвард". Какво следва?

Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: -   ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата -   Тръмп блокира възможността..

публикувано на 23.05.25 в 19:05
Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва 24 май с празнична програма

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..

публикувано на 23.05.25 в 18:01

Третото издание на "Нова българска типография" демонстрира постиженията на българските дизайнери

Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..

публикувано на 23.05.25 в 17:06

Най-добре платената индустрия в България остава IT сектора, други отрасли с остра нужда от кадри

Сериозно разминаване между желанията за професионална реализация на завършващите училище и реалните нужди от кадри на пазара на труда, отчитат от една от големите компании в областта на HR решенията. Наблюденията са направени сред над 300 български и международни компании от различни сектори. През последните години сред най-желаните..

публикувано на 23.05.25 в 16:48