Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 август с шествие в София

Над 300 българки ще празнуват Международния ден на жените мотористи

Снимка: Лилия Осойска

Еманципацията на жените вече превзе всички области на изява – териториално, професионално..., дори по отношение на движението по пътищата.
Колкото и непопулярен, фактът, че карането на мотор е удоволствие достъпно и предпочитано от жените, не учудва никого.

Малко известен обаче е друг факт – че именно мотористките имат свой международен ден.

В България празникът на 22 август ще се отбележи за трети път.

Тогава в София по обяд ще дойдат (познайте как) и жени от други градове и села.

„Събираме се в 13 ч. пред Националния исторически музей“, разказа пред Радио София Лилия Осойска, която е нещо като тартор на цяло ято дами с каски и гориво в кръвта. „Ще направим красиво дамско шествие из града, съпровождани и от полиция.“

Осойска призна, че все още на мотористките се гледа с недоверие, но то все по-често е заменено с любопитство.
А мото обществото им е активно и не е за пренебрегване - наброява вече повече от 300 жени.
Напоследък пътуват на две колела и популяризират български красиви места и обекти.

Чуйте разговора на Мария Илиева с Лилия Осойска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Транспортираха в музея в Петрич и втората статуя от Хераклея Синтика

С помощта на лебедка, въжета и синджири в Хераклея Синтика бе повдигната и извадена на открито втора статуя на античен мъж, открита на 20 септември, съобщава БГНЕС. Статуята, чиято глава бе открита три дни след торса, бе поставена в саркофаг, изработен и за първата статуя, открита в началото на юли. По-рано през деня кпециален кран я повдигна и..

публикувано на 03.10.24 в 12:52

Радослава Боор представя разказ за плаката и различните му проявления

На 12 октомври, от 12.00 часа, в пространството за изкуство и събития ДОМ, Радослава Боор ще представи разказ за плаката и различните негови проявления. Радослава Боор е графичен дизайнер, илюстратор, арт директор, а много от нейните плакати са свързани със знакови събития за България. От години живее в Прага, но сега пристига в София по..

публикувано на 03.10.24 в 12:49
The Oldie Goldies

"The Oldie Goldies" представя на живо 15-те композиции от дебютния си албум

Суингът набира все по-голяма популярност и скорост в България и поредното доказателство за това е новият албум на "The Oldie Goldies". Формацията е създадена в края на 2019 г. като малък ансамбъл, който се разраства до октет, поради възникнала необходимост, разказаха с усмивка пред БНР-Радио София барабанистът Борислав Петров и..

публикувано на 03.10.24 в 11:45

В България са нужни 199 заплати за закупуване на жилище

В България са нужни 199 месечни заплати за закупуване на жилище с размер от 100 кв. м. Това показва проучване, което сравнява цените на недвижимите имоти в 62 държави спрямо средните заплати на местно ниво. Средната цена на имот с площ 100 кв. м е еквивалентна на 114 нетни заплати в Дания, което прави северната страна най-достъпната страна в Европа за..

публикувано на 03.10.24 в 10:48

Млад мъж почина на място след удар с тротинетка в стълб в София

Млад мъж е починал на място, след като се е ударил с тротинетка в стълб в София.  Трагичният инцидент е станал снощи, а сигналът е подаден в 23:50 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата. Към мястото на произшествието – на булевард "Симеоновско шосе", е изпратен спешен екип, който само констатирал смъртта на 32-годишния..

публикувано на 03.10.24 в 10:28

Доц. Кристиян Постаджиян: НБУ е реална алтернатива на образованието в чужбина

След откриването на академичната година в Нов български университет (НБУ) се провежда седмицата за ориентиране на студентите – следващи от по-горните курсове помагат на новопостъпилите. "Младите хора влизат „в реалността на живота“ още след първия семестър", отбеляза пред БНР-Радио София доц. Кристиян Постаджиян, зам.-ректор по учебната..

публикувано на 03.10.24 в 09:25
Оранжевото не е само по листата на дърветата

Слънчево, температурите в София ще стигнат до 25°

Днес ще бъде слънчево с разкъсана висока, по-късно през деня над крайните северозападни райони, и средна облачност. Ще духа слаб южен вятър. Дневните температури ще се повишат, максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София - около 25° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места видимостта ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 07:20