Намаляването на ДДС в заведения и ресторанти нямаше за цел намаляване на цените. Това беше мярка за запазване на бизнеса и работни места в този сектор, носещ 12-13% от БВП.
Това коментира пред Радио София зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.
По думите му е погрешно потребители и медии да следят за намаляване на цените в ресторанти и хотели.
„Очакванията не бива да са такива. Ние не присвояваме разликата от намаления данък. Претърпяхме изключително жесток удар от ковид-кризата. Мярката 60/40 не беше много адекватна относно нашия сектор.“
Помощта е насочена главно към работниците и служителите, не към инвеститорите и бизнеса.
Според Димитров мярката с намаления ДДС щеше да е ефективна при възстановено темпо на икономиката и на потреблението. „При намалени стокообороти тя частично обслужва бизнеса, но все пак много разчитаме на нея. Нашите инвестиции са големи. Много влагаме в качеството, основно перо е трудът.“
Той допусна, че е възможно увеличение на някои от цените в хотели и ресторанти, още повече, че изходните цени са повишени, и припомни, че в България стоките и услугите остават най-евтини в Европа.
Чуйте разговора с Атанас Димитров, както и анкетата с потребители.Киноконцерт: Романтичните неволи на Чаплин, Кийтън, Линдер - прожекция с музика на живо. Слушаме Еви Карагеоргу – координатор на събитието: "Това е много специална програма с три неми филма с музика на живо, рядко имаме такава възможност да ги видим" Повече подробности за автора на музиката и други неща, които ще ви заведат на прожекцията - в..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”: Къде са секвоите в България? Откъде идват тези в Борисовата градина? Кой е В.В.Попов, чийто постамент за паметник откриваме до секвоите там? "Каква е цената, ако иска един човек като родения в Стара..
Разговорът е със Здравко Петров - урбанист и създател на проекта “Исторически маршрути”: "София никога не е била изостанала, минава през много животи. Била е много различна от това, което можем да си представим - с кьорсокаци и малко черкви, някои, като Света София, превърнати в джамии." Какво е съдържал първия градоустройствен план, кои са..
Прожекции на документалния филм „Скритата красота на Севера“ - повече за филма, заснет с дрон от неговия автор Вивиа Ники: "Северът за моето усещане е много мистично място с изключително много култура, оято е неразкрита." Разказът продължава като филм във филма или като изложба за филма - преценете сами в звуковия файл.
Започва третото издание на „Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ARТ“ – за него ни разказва Радослав Механджийски: "Представяме съвременното изкуство през най-различни перспективи. Търсят се пресечни точки между технология и изкуство, психоанализа и изкуство и т.н. Мултижанровите подходи разширяват представите за изкуство." Още за поредното..
Визулен тур в изкуствата – Мария Маринова и Евгения Селвелиева от настоятелството на „Читалище-мечталище“ – на живо в студиото: "Това е гражданска инициатива, която събра съвсем случайно единомишленици. Оказа се, че има страшно много хора, които искат да видят културен хъб, а не прашасали и оставени на командно дишане места. Реално има супермного..
Festeaval – фестивал на чая, представен ни от Илиана Елиас: "Много чай от цял свят, български билки, богата палитра от вкусове - това вече е осма поредна година. Имаше различни събития в различни браншове и в България много чай не се пие - само когато сме болни. Има жажда за култура." Още любопитни неща за чая и културно-образователната им..