Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. В. Гюров: Ако се грижим за тях, соц.-символите са част от културия туризъм

Снимка: „Червеният апартамент“

Социалистическите символи могат с успех да се използват като туристически продукт. На чужденци, особено от Запада, им е интересно да научат за живота, бита, интересите на хората от времето на социализма. Паметникът на Бузлуджа също е обект, за който чужденците са загрижени. Мавзолеят като ммузей, ако не беше разрушен, с успех би привличал посетители.

Това сподели пред Радио София Валери Гюров, архитект, съосновател на музея „Червения апартамент“, както и на платформата SOCMUS.

„Червеният апартамент“ е музей, в който е показан битът на средностатистическо семейство от социализма - с неговите обичайни вещи, обзавеждане, храни. Предизвиква особен интерес сред гости от чужбина, най-вече от Германия, Англия САЩ, Израел.

Разглеждат обстановката, научават някои факти, като например чакането за цветен телевизор или кола. Едва около 5% от посещенията се правят от българи.

Снимка: Личен архив

Гюров твърди, че музеят не е резултат от носталгия. Идеята възникнала със сдружението, което преви безплатните турове в София, сред които и обиколка, посветена на соц.-символите в града.

Наистина, през онези 45 години е имало чисто пропагандно изкуство, но със сигурност и имало и супер талантливи автори, които не бива да „оставяме в чекмеджето“, допълни още Валери Гюров. Талантът винаги може да се изяви, независимо от времето или режима.

„Не се грижим подобаващо за голяма част от архитектурното наследство, то се руши. Това е грешка. Това наследство право България привлекателна като дестинация за културен туризъм“, подчерта още архитектът.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с арх. Валери Гюров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Сградата на Министерството на външните работи е от добрите примери на соц. архитектура

Арх. Анета Василева: Образците от втората половина на ХХ век са много и разнообразни

Архитектурата от втората половина на ХХ век – социалистическия период, е формирала образа на повечето публични пространства и в тази среда протича животът ни и до днес. Затова сме длъжни да анализираме, да опознаем не само паметниците и изкуството,..

публикувано на 09.09.20 в 16:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Димитър Рангелов

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков:..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс..

публикувано на 10.05.24 в 18:01