Учени от Секция за българска диалектология и лингвистична география към БАН продължават работата по съставянето на интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Тригодишният проект ще приключи през 2021 г., целта му е да представи езикови и етнографски материали, аудио- и видеозаписи, а също и галерия от снимки, свързани с кулинарната култура на българите като част от националната идентичност.
Автентичните материали се съберат по време на експедиции от екип в състав доц. д-р Ана Кочева, проф. д-р Славка Керемидчиева, гл. ас. д-р Маргарита Котева, докторант Ализа Халил.
„За тази карта се събират много съдържателни факти“, обясни пред Радио София ръководителят доц. Ана Кочева. – „Картата ще позволява да се чуват записи и да се вижда заснетото по места. С помощта на кулинарията не само показваме позабравените блюда и ястия, но и описваме диалектите с тяхна помощ, за да бъде още по-атрактивно.“
Учените искат да обхванат историко-географското българско землище, което се разпростира и извън настоящите държавни граници и там още може да се чуят наши диалекти. Примери за това са българските диаспори в Украйна, Молдова (Бесарабия), Румъния (Банат), Албания.
В различни селища се заснема как се приготвят традиционни, местни ястия, с обясненията на жители на съответния диалект.
Досега са посетени 25 населени места, но учените са били блокирани от коронавируса, наложило се е временно да преустанови теренната работа. Приоритетно се изследват български диалекти, които сериозно се различават от книжовния език, пазят архаични особености.
„Искаме да покажем колко различни и богати са българските диалекти – и като фонетика, и като лексика. По отношение на диалектите сме подготвени, но често пъти сме изненадани в кулинарията. Навсякъде хората ни показват и местните носии, пеят ни песни, показват характерни обичаи“, допълни доц. Кочева.
По думите й проектът се е превърнал в животопис на малките населени места през ХХІ век. Той ще покаже още как българинът назовава храните и гозбите. Диалектите не си отиват, съществуват и са много живи., убедена е доц. Кочева.
Чуйте разговора с нея.
Коментатори във "Форум" тази седмица са икономистът и доктор по политология д-р Галя Манчева и оперативният директор на JA Bulgaria Ирина Илиева. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха днес, бяха: - Софийският градски съд потвърди постоянния арест и на четиримата задържани при протеста на партия "Възраждане" на 22..
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
За втора поредна година Компас събира млади хора и водещи компании в интерактивна бизнес игра. Компас 2025: практическо бизнес предизвикателство се организира от Тук-Там и ще се проведе на 13 март в Planet Schwarz Tech Theatre. Инициативата предоставя възможност на участниците да развият ключови умения и да изградят ценни контакти както с..
През 2024 г. заетостта в столичните хотели достигна нивата отпреди пандемията, каза пред Радио София Мартина Божанска - генерален мениджър на един от големите хотели в столицата. "За София повишението през 2024 г., спрямо 2023 г., е около 8%-10%, за хотели от категория 4 и 5 звезди. В страната средно се движи около 50% заетостта. За София е..
78% от водачите на МПС използват мобилни устройства по време на шофиране , а 14% от тях си признават, че са участвали в ПТП по време на използване на мобилен телефон. Това показва проучване на Института за пътна безопасност (ИПБ), проведено от 4 до 20 януари т.г. с 808 водачи на МПС в София, Варна, Бургас и Пловдив . Експертите от ИПБ..
Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени българските хотелиери. Това каза пред Радио София Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Проблемът се задълбочава през последните години, като пред него са изправени хотелите в световен мащаб, добави той...
"Без всякакво съмнение може да се каже, че "Цветята на нациите" представлява един автентичен шедьовър." Това казва Бернар Ардура - почетен председател на Папския комитет за исторически науки за една книга, написана (макар и на италиански) от българин. А той работи основно в Италия, от 18-годишен иска и по-късно се занимава с дипломация..