Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С новия си документален филм Коста Биков отдава почит на Рангел Вълчанов

Премиерата е тази вечер от 19:30

Снимка: siff.bg

Документалният филм „Рангел завинаги“ на Коста Биков (сценарист и режисьор) ще има премиера на голям екран тази вечер в рамките на „София филм фест“ – есен, в кино „Люмиер“.

Както подсказва заглавието, филмът е посветен на големия български режисьор и сладкодумец Рангел Вълчанов, среща ни с неговите невероятни истории, с неговите невероятни герои, със сънищата и фантазиите му. Коста БиковС невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.

„Автор на този филм е Рангел Вълчанов, аз съм в скромната роля на втори режисьор“, отбелязва Коста Биков. – „Двамата с него се опитахме да направим общ спомен за неговите филми, за незаснетите, сънувани филми.“

Катя Василева допълва темата в звуковия файл. Чуйте.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на младежкия конкурс на НСОРБ на тема "Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини"

„Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ е мотото на второто издание на младежкия конкурс на Националното сдружение на общините в Република България. Целта е младите да подпомогнат усилията на общините за обективно и широко информиране на хората за промените и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъците...

публикувано на 11.06.24 в 18:02

Четвърто издание на форума "Наука за бизнес" се провежда в Интер Експо Център

Четвъртото издание на форума "Наука за бизнес“ се провежда в Интер Експо Център. Събитието се организира от Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Целта е да бъдат  представени добрите практики и успешни примери за партньорство между бизнеса и учените от..

публикувано на 11.06.24 в 17:06

Над 800 млн. лева задължения на болниците през първото тримесечие на 2024 г.

Над 800 млн. лева са общите задължения на държавните и общинските болници през първото тримесечие на 2024 г., става ясно от представени данни от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Това поставя редица въпроси за финансирането и управлението на болниците у нас. 623 млн. лева достигат дълговете на държавните болници, а на..

публикувано на 11.06.24 в 15:51

КЕВР обсъди: По-скъп ток средно с 1,4% и по-евтино парно с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди цените на тока и парното от 1 юли.   Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. "Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец..

публикувано на 11.06.24 в 14:30
Еви Карагеоргиу - продуцент и кинообразователен експерт

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" ще стартира с десето издание

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" е посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години. Фестивалът ще отбележи своето 10-о издание с безплатни прожекции на отличени филми от 22 до 28 юни в София. Специално за ключовата годишнина организаторите от сдружение "Арте урбана колектив", освен прожекции на филм, са..

публикувано на 11.06.24 в 14:23
Весела Герчева и Юлиана Дечева

Академия "Муза" представя музеите в друга светлина

Магистърската програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България", която осигурява пълни и частични стипендии. Програмата е насочена към работещи музейни експерти, куратори, архитекти, дизайнери с интерес в експозиционната работа и студенти с бакалавърска..

публикувано на 11.06.24 в 14:20

Спомен за слънчевия Чочо

На 11.06.2024 година се навършват 60-години от рождението на големия българския актьор Чочо Попйорданов. Името му е известно в редица от най-ярките кино продукции от 90-те години на 20 век. Щур, енергичен, безкрайно талантлив, откровен и пламенен в живота и на сцената, удостоен с множество номинации и награди, удостоен посмъртно с награда "Икар"..

публикувано на 11.06.24 в 12:51