Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игрите от 90-те "възкръсват" в онлайн платформа

Децата на 80-те и 90-те са израснали с много игри на открито, които създават приятелства, развиват мисленето и социалните умения. През последните години повечето деца предпочитат игрите на компютър и на смартфон, но въпреки това има отново завръщане както към настолните игри от близкото минало, така и към позабравените игри на открито.

“Кръстихме ги игрите на 90-те, тъй като за последно през 90-те децата, които израснахме играхме на тези игри. Все още нямаше компютри и технологии толкова навлезли, а междублоковите пространства бяха по-свободни, защото нямаше и толкова коли”, казва Сами Догмуш, ИТ специалист, който възражда "Игрите на 90-те” в електронна платформа, която създава. Първата игра, за която се сещат авторите на сайта е “Народна топка”, както и любимата на много “Стражари и апаши”.
Така Сами Догмуш, заедно със Светлозара Лазарова, създава платформата “Игрите на 90-те”.

Преди да се появи платформата обаче, двамата правят фестивали, на които се играят игрите от 90-те.
Идеята за платформата се заражда с нотка носталгия и е провокирана от това, че много деца си играят на смартфоните, вместо да играят навън. Съвременните деца не познават игри като скачането на ластик, играта “Дама” с всички нейни вариации, играта “Шоколад”, и др.     

“Игрите са много важни в развитието на децата, а и не само, а и на големите - спорта, активното движение. Тези неща не са за подценяване. Колкото и да е динамично ежедневието ни, когато се приберем вкъщи след работа, не трябва да дадем телефона или таблета на детето, а да му обърнем внимание. Половин час в градинката нищо няма да навреди”, казва Сами.

Игри като “Стражари и апаши” и “Народна топка” учат децата на работа в екип и на съпричастност. В днешно време има деца, на които тези игри са им интересни и ги знаят, но има и такива, на които не им харесват. Отново важно е какво предават родителите на децата си. В дигиталната платформа се събират имената на игрите и техните правила.

“Искаме да направим един алманах на игрите - да съберем етнографска справка за игрите от всички краища на България - как се казват и как се играят. В платформата ще има интерактивни видеа, в които децата ще могат да видят нагледно как се играе дадена игра. Ще могат и да се въвеждат игрите от страната”, обяснява Сами Догмуш.

“На изминалото ни събитие във Видин ни беше много любопитно да видим още един вариант на “Шоколад” (вариант на играта “Дама”). Децата имат свои собствени вариации на вече установените правила и идват и обосновано ни разказват защо има промяна в конкретно правило, тъй като това ги кара да са по-активни, покачва се нивото на сложността. Това е може би един от плюсовете на интернет игрите, защото вече в съзнанието на децата са опциите те да надградят ситуацията”, казва Светлозара Лазарова.

“Част от нашия план е да успеем да дадем на децата възможност на техния сегашен онлайн език, да имат подходящи видео наръчници, които да намерят в нашия сайт, допълва още тя.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова и Божидар Янев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има голям потенциал за продължаващо развитие на високотехнологичния сектор

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) организира на 7 и 8 ноември четвъртото издание на форума за иновации, технологии и изнесени бизнес услуги SEE ITS Summit 2024. Мотото тази година ще бъде “Разгръщане на бъдещи хоризонти”. Амбицията на организаторите е да съберат на едно място водещи технологични лидери, иноватори и експерти,..

публикувано на 24.09.24 в 18:14

Жилищните кредити в страната се увеличават с 25,5%

Кредитите за домакинствата са над 43,7 млрд. лв. (22,3 на сто от БВП). Спрямо август 2023 г. те се увеличават с 19,7 на сто (19,6 на сто годишно повишение през юли 2024 година). В края на август 2024 г. жилищните кредити са 23,203 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 25,5 на сто (25,1 на сто годишно увеличение през юли 2024 година)...

публикувано на 24.09.24 в 17:55

БНР подписа споразумение с Националното сдружение на доброволците

Българското национално радио подписа меморандум за разбирателство с Националната асоциация на доброволците. В центъра на това партньорство двете организации се обединяват в приоритетите си да предоставят навременна и точна информация на обществото по време на бедствия и кризи. “Подписването на този договор отваря много възможности за сътрудничество между..

публикувано на 24.09.24 в 17:03

Музикантът Ninio се завръща с нова песен "Списък с имена"

След успешното представяне на дебютния си албум "Първите 7" Илин Папазян-Ниньо се завръща с нов сингъл и видео към него, като за край на лятото. Ниньо споделя, че песента се ражда случайно от идея, която му хрумва по време на студийна сесия за първия албум и той записва на телефона си. Едва 3 месеца по-късно открива и развива идеята в "Списък с..

публикувано на 24.09.24 в 16:57
Само 8 процента от българския износ за ЕС е по вода и въздух, а останалият е по суша, най-вече с автомобилен транспорт.

Инвестициите се насочват към държави, където сухопътен контрол липсва

Един от основните приоритети на Българската стопанска камара е присъединяването на България към Шенген, Еврозоната и ОИСР.  Макар и отпадането на граничния контрол на въздушните и морски граници да може да бъде определено като стъпка в правилната посока, запазването на контрола по сухопътните граници за България и Румъния води до значителни разходи,..

публикувано на 24.09.24 в 16:07
Траян Траянов от

Неправителствени организации и граждани против Закона за регистрация на чуждестранните агенти

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Теодора Бакърджиева, изп-директор на Български дарителски форум и Траян Траянов, изп. директор на Фондация "Заедно в час", за да разкажат за тревогата на организации от неправителствения сектор у нас, голяма част от които протестираха против конкретни текстове от предлагания Закон за регистрация на..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Константин Занков: Очакваме около 10% ръст в туризма

България се нарежда сред петте водещи държави в ЕС по ръст на туристическите нощувки за периода април-юни 2024 г. на годишна база. През второто тримесечие на 2024 г. в България са отчетени 2 126 950 туристически регистрации в категоризирани места за настаняване, които са довели до близо 6 милиона нощувки. Това поставя България сред водещите 5 държави..

публикувано на 24.09.24 в 15:10