Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венци Мицов: Със запушване на дупки култура не се спасява

Венци Мицов
Снимка: БГНЕС

Независимият културен сектор, който според министъра на културата наброява 2500 души, а според други – над 70 000, беше ударен пръв от коронавирусната епидемия и може би ще е сред първите, част от които ще отиде в небитието. Вече знам за случаи на преориентиране – разнасяне на пици и т.н.

Това отбеляза в ефира на Радио София Венци Мицов – музикант и журналист.

Според него държавата е закъсняла с мерките още при първата вълна на инфекцията. След това беше изпуснато лятото като време за по-адекватни действия.

„В момента културният живот не е забранен. Но има огромно противоречие между това, което казва министърът на културата, и това, което се случва в живота. Защото на практика в много градове кметовете не разрешават събития, дори и с 30% запълняемост на залите. Хората в театрите и на концерти са дисциплинирани, носят маски, спазват мерките.“

Според Венци Мицов е трябвало да се изготвят регистри на хората от този сектор, а т.нар. безлихвени заеми да се изпълняват по-смислено.

Мерките са на хартия, никой сериозно не е мислил на тая тема. От НПО договарят така, че условията да са добри за тях, не толкова за хората на културата. Силно се съмнявам, че това управление ще се справи както трябва. Липсва стратегия и адекватно финансиране. Няма да стане само със запушване на дупки“, категоричен е Венци Мицов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Владимир Люцканов

Владимир Люцканов: Връзката между Министерството на културата и театрите е скъсана

„ За една година съм имал само една среща и то онлайн с министъра на културата . Разговорите обикновено не раждат страхотни практически идеи, но е нужно да си говорим, да обменяме опит, да споделяме кой какво мисли, да разберем каква е стратегията..

публикувано на 09.11.20 в 17:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е..

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва..

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България...

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент..

публикувано на 29.06.24 в 09:52