Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени

Снимка: znam.be
В началото на 2019 г. Ангел Георгиев и Виктор Балабанов, които до тогава имат над 20 години обучителен опит в различни корпоративни и социални проекти, създават образователната платформа Знам.бе

На 15 ноември (неделя) образователната инициатива Знам.бе започва турне, в което негови представители ще посетят 10 български града и ще запознаят аудиторията с младите и активни хора в тях. Това няма да е първо турне от създаването на платформата. 

“Започнахме летящо още през миналата година, стартирахме с едно образователно турне в 30 града, в цяла България, с кемпер. Целта беше да популяризираме тест, който направихме и качихме на платформата си. Тази година, за да надградим и доразвием идеята, която започнахме, организираме второ турне. Този път “Въпросително турне”. Кръстихме го така, защото искаме да развием няколко интересни, ключови въпроса, свързани с развитието на младите хора и избора им на професионален път”, казва Виктор Балабанов.

По думите му, без да има претенцията за изчерпателна статистика, вече има 15 хил. попълнени въпросника, което са 15 хил. деца на възраст между 10 и 15 години. Статистиката показва, че 40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени.

“Автоматизацията на голяма част от човешката дейност, технологиите помогнаха да се случи, така че да ни се отваря свободно време, което провокира креативността и ние създаваме различни занимания, с които да запълваме нашето свободно време и с които да развиваме себе си като личности”, казва той.

Много от традиционните професии ще се изменят и фокусът на тази професията ще промени дейността, която се извършва по нея, а експертизата е релевантна - вероятно голяма част от нея ще бъде автоматизирана, но все пак пак ще изисква знанието какво точно да гледаш, как да го контролираш, накъде да насочиш фокуса.

Още за образователната платформа и професиите на бъдещето - чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18