Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Еленков:

Американският избирател "се умори" от поляризацията, генерирана от Тръмп

Преодоляването на острата поляризация между симпатизантите на Републиканската и Демократическата партия ще бъде едно от основните предизвикателства пред избрания нов президент на Съединените щати Джо Байдън, заедно с борбата с пандемията от коронавирус и икономическата криза. Това коментира пред Радио София Георги Еленков, сертифициран медиатор от Института по медиация и управление на спорове IMEUS.bg

Американският избирател се умори от тази поляризация, която в голяма степен генерираше досегашният президент Доналд Тръмп с всяка своя изява. Именно това повлия на избора му, който беше повече “избор против Тръмп".

Изключително важна роля в предизборната кампания тази година изиграха социалните мрежи, езикът на тялото и изявите на кандидатите отпреди 20-30 години в публичното пространство. Редно е да се отбележи и прилагането на комуникационната техника на признаването на грешки. Победителят Байдън призна по време на вторите президентски дебати, че е сгрешил през 80-те години, когато е участвал в написването на законопроект, който води до много присъди за леки престъпления на цветнокожи. На противоположната страна, Тръмп и републиканският лагер се придържаха към стратегията президентът да излъчва сила и да не признава неуспехите си.

Следва да се отбележи, че още преди четири години президентът Доналд Тръмп показа, че социалните мрежи могат да бъдат използвани за политическа трибуна, която дава огромна сила и огромни политически дивиденти на кандидатите, които я използват. Сега Джо Байдън и демократите също проведоха много активна кампания онлайн, с която успяха да достигнат успешно до голяма част от младите избиратели в Америка. 

А дали е уместно да бъде направен паралел по отношение на ситуацията в гражданското общество в България? Свидетели сме как политически фигури или представители на държавната власт все по-активно опитват да използват социалните мрежи за връзка с обществеността. Именно в тази медийна среда се водят и немалко спорове - за протестите, за коронавирусната епидемия, коментира Георги Еленков. Видимо е разделението и противопоставянето в гражданското общество у нас на фона на приближаващите общи избори. Ето защо в този момент са необходими действия за гражданска активност, чрез които да бъдат изградени мостове между различните противостоящи социални групи у нас - консерватори, либерали НПО сектор, традиционалисти и др. И то с правилните техники на ефективната комуникация.

Още за разделението в американското общество и възможните паралели със състоянието на гражданския сектор у нас - чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с Георги Еленков. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13