Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уебинар помага на учители в преподаването на български език на многоезични деца

Снимка: zaednovchas.bg
На 30 ноември, от 18.30 ще се проведе уебинар на тема „За многоезичните ученици с разбиране“. Проектът се осъществява от програма “Заедно в час”, в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и включва разработване на диагностика и специализирани учебни материали за допълнително обучение по български език на ученици в начална степен.

Материалите ще съдържат също подробни методически указания за преподавателите. Това ще позволи на учителите лесно и ефективно да подкрепят своите ученици, за които българският език не е майчин.

В почти всички региони, в които “Заедно в час” работи, учат деца с майчин език, различен от българския. При всички тях учителите разпознават силна нужда от допълнителна езикова подкрепа.

Невладеенето на български език, на който е организиран учебният процес в страната, е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници. Те изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това нерядко води до отпадане от образователната система.

В България не е разработена достатъчно добра методика за преподаване на български език като втори, което затруднява учителите в подготовката на тези ученици. Липсват и конкретни материали за езикова подкрепа, съобразени със спецификите на усвояване на българския език като втори.

Създадените материали в рамките на проекта ще могат да се използват също за деца от български семейства, които живеят в чужбина и общуват на български език ограничено предимно в семейна среда.

“Уебинарът е свързан с един по-голям проект, с който се опитваме да решаваме още от миналата година проблема, че в много от училищата, партньори на Фондация „Заедно в час“, учат деца, с език, който е различен от българския”, казва Ния Янакиева – Сътрудник развитие и Фондонабиране в „Заедно в час“. Според Министерство на образованието и науката, всяка година между 25-30% от учениците, които са в първи клас, не говорят български език като майчин език.

“Също така учителите ни споделят, че невладеенето на този език е сред най-честите причини тези деца да изостават от своите връстници, да изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това ги определя в голяма степен като деца в риск от отпадане от образователната система и това е проблемът, който ние се опитваме да решаваме”, казва Ния Янакиева – Сътрудник развитие и Фондонабиране в „Заедно в час“.

Освен това в страната ни няма определена методика за преподаване на българския език като втори за ученици в начален етап, което пък затруднява учителите на тези деца.

Всеки, който иска да направи дарение за програмата може да го направи тук.
Чуйте повече по темата от разговора на Петя Калнакова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48