Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киносалоните очакват каквато и да е помощ, за да оцелеят

Затворените салони са обречени, ако не получат някаква помощ
Снимка: БГНЕС

Киносалоните ще фалират, ако не получат подкрепа от държавата. Всяка помощ в тежката ситуация може да се окаже животоспасяваща за бранша.
Вчера представители на Асоциацията на българските киносалони (АБК) са се срещнали с министъра на културата Боил Банов. Той е проявил разбиране, но уви „културното ведомство никога не е било сред „богатите“ министерства“.

Това съобщи пред Радио София председателя на Управителния съвет на АБК Божидар Илиев.

Той припомни, че кината бяха затворени още на 8 март т.г. Дистрибуторите на филми спряха разпространението до началото на юли. Без нови заглавия в афиша киносалоните са останали без приходи, а си имат постоянни разходи.

„Съобразили сме се с въведените заповеди. В момента няма действащо кино“, подчерта Божидар Илиев. - „Тежкото положение се отнася за всички салони, независимо от големината и местоположението им.“

От АБК неколкократно са се обръщали за помощ към правителството. Много от салоните имат данъчни задължения и това е пречка да се кандидатства по мярката 60/40.

„Ние сме в единствения сегмент от културата, където ДДС върху билетите е в пълен размер и това е сред изключенията в Европейския съюз. Вече сме в ситуация да се молим за каквато и да е помощ.“

Божидар Илиев посочи и примера в някои европейски държави, където при въздържане от разпространение на американски заглавия, националните филмови центрове са реагирали с родни проекти за подсилване на зрителския интерес.
У нас обаче, за съжаление, киносалоните не са били подкрепени по този начин.

Чуйте повече по темата от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Агилера и Шер от НМА пеят и танцуват в мюзикъл

"Добре дошли в Бурлеск" – гласи афишът, но всъщност това казват (изпяват) гостоприемните домакини от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"  (НМА). Поканата е за концертна зала на Академията (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №94) и става дума за едноименния спектакъл, чиято премиера ще е на 1 и 2 юни 2024 г. от 19:00 ч., с..

публикувано на 23.05.24 в 11:56
Снимки: iccd.unwe.bg

Кариерният център на УНСС обслужва и студенти от други вузове

Кариерният център на УНСС е най-старият (от 2003 г.) и сред най-добрите. Неслучайно е „междууниверситетски“ - обслужва не само студенти на УНСС , а и от други висши училища от България и чужбина, стига да се обърнат към консултантите. Услугите са напълно безплатни. Това разказа пред БНР-Радио София директорът му Атанас Димитров . И..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Второ класиране за ясли и градини в София за 3080 места

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:35

"Спирка на азбуката" е до пл. "Славейков"

На пл. "Славейков" Центърът за градска мобилност днес от 11:00 ч. отваря нова "Спирка на азбуката". Тя ще бъде разположена точно до Пункта за продажба на превозни документи. "На нашата спирка ще очакваме всички деца и ученици, за които сме приготвили изненади, включително и възможността да си заредят безплатно картите, ако са до 14 години..

публикувано на 23.05.24 в 08:21

Валежи на много места, в София до 19°

Облачността над страната ще бъде предимно значителна , купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 07:20
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04