Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга!“ - кампания, която сбъдва мечти

Снимка: Pixabay
Коледа е магия и любов. Всяко дете чака с нетърпение идващите празници и мечтаните подаръци. За съжаление има много деца, които мечтаят да получат книга, но това никога не се случва. Всяко пето дете в България няма книжки, подходящи за неговата възраст. 

И тук идва кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга!“. Тя се провежда в рамките на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, в партньорство с Национална мрежа за децата, и ще продължи до 16 декември. 


“Тази кампания е особено вълнуваща за всички участници. Когато стартирахме кампанията се опасявахме, че може да се окаже някое дете да е изразило желание за книга, а да няма кой да му я подари, да не намерим магьосник за някое дете. Търсихме варианти как да решим това, но се оказа, че магьосниците сред нас са страшно много”, казва директорът на фестивала и любим автор на децата Цвета Брестничка.

Кампанията стартира на 2 декември и за по-малко от три дни, всички над 370 мечти на децата за книги намериха своите магьосници. “Вярно е, че хората имат нужда да правят добро и то да стига до конкретни деца. Най-хубавото на тази кампания е, че това са лични подаръци, от конкретен човек, за конкретно дете”, казва още Цвета Брестничка.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - "Контакт"

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата "Контакт", посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55