В момента повечето бизнеси са в режим на оцеляване и справяне с непосредствените трудности, свързани с Covid кризата. Целта е да се купува време, за да се оценят количествено последствията и да се стигне времето, когато да се немарят нови бизнес модели.
Това коментира пред Радио София председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян.
Според него и в тази ситуация има и бизнеси, които са в добро състояние и дори процъфтяват - продажба на маски и дезинфектанти, доставки по домовете, куриерски услуги и други, но транспортът и туризмът със сигурност бележат спад в цял свят.
Отделните бизнеси си взаимодействат и си помагат, „опитваме се да се свързваме със специалисти, които могат да бъдат полезни със съветите и информацията си – медици, министри и т.н.“, допълни Хампарцумян.
Подобна среща предстои идния понеделник – с министъра на икономиката.
„Доста неща се правят. Не бива да храним свръх очаквания.“
Кризата ни накара да обръщаме повече внимание на устойчивостта на бизнесите, на удовлетвореността на клиентите и на служителите. В кризисните условия това стана особено съществено за климата и съдбата на фирмите, за лоялността на клиентите, подчерта Левон Хампарцумян.
По отношение на банките, за разлика от предишната криза (2008-2011 г.), сега те се справят доста по-успешно. Те са стабилни, но и в някаква степен са гъвкави, за да могат да помогнат на бизнеси, които са перспективни, коментира още бившият банкер.
„Ако имате увереност за бъдещите си доходи, можете и сега да изтеглите кредит. Не бива да се прибягва към кредит като средство за справяне с фундаментални и дългосрочни трудности“, обърна се експертът към слушателите.
Чуйте разговора на Катя Василева с Левон Хампарцумян.

Проблемите с боклука в столичния квартал "Люлин" продължават. Слушатели сигнализират за частично извозване на боклуците и то на по-големи интервали от време. Това води до ново струпване на много отпадъци и замърсяване в района. “След няколко дни стават два месеца от началото на кризата с боклука в “Люлин” и за съжаление, нищо добро не се е случило -..
След проведени ср ещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. София бе представена..
През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...
За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..
Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..
Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..
Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..