Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10% е очакваният ръст на софтуерната индустрия у нас

Филип Мутафис
Снимка: БАСКОМ

Около 10% е прогнозният ръст на софтуерната индустрия в България през 2020 година, сочи експресно проучване на Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ. Този резултат дава основание за оптимизъм на фона на спада от 5,5 на сто в Брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение отчетеното нарастване в сектора през 2019 година е било 18 на сто.

Годишният Барометър на асоциацията проследява развитието на софтуерния сектор и дигиталните технологии в България. Резултатите по традиция отчитат данните за предходната година, но сега, поради новите обстоятелства, е проведено и експресно проучване за 2020 година. 

Филип Мутафис, управляващ съдружник в софтуерни компании и член на Управителния съвет на БАСКОМ, представи резултатите от проучването пред Радио София и коментира изводите от друго проучване на асоциацията, което показва с висока точност, че през следващите пет години ще бъдат необходими 23 хиляди нови работни места в софтуерната индустрия. Той обясни, че ще бъде проведен диалог с Министерството на образованието, с академии и университети с оглед увеличаване на приема в IT специалностите. Прогнозният ръст се обяснява не само с вътрешните нужди на сектора, но и с интензивната дигитализация във всички области на икономическия живот. Covid кризата допълнително ускори този процес.

По отношение на възможностите за преквалификацията като начин за покриване на нуждите от работни места, Мутафис отбеляза, че средствата в тази насока по различните европейски програми трябва да се насочат не само към пренасочване на кадри с ограничен бюджет, а за преквалификация на сектори с висока добавена стойност, където тя изисква повече средства.

Един от основните фактори за успеха на софтуерната индустрия в България и за притока на чуждестранни инвестиции е стабилната и предвидима финансово-икономическа и данъчно осигурителна рамка. Затова и дори самото говорене за промени в данъците и осигуровките може да предизвика несигурност у инвеститорите. Индустриите с добавена стойност трябва да бъдат допълнително стимулирани, защото те създават новата икономика и работни места, каквито всеки българин иска, изтъкна Филип Мутафис.

Въпреки че софтуерната индустрия има история в работата от дистанция, тя също не е подготвена за продължително отсъствие от офиса на всички служители. Проблеми възникват при развитието на дейности като обучаването на нови кадри или управление на нови проекти. При тези задачи планирането и работата от разстояние не са най-доброто решение. Същевременно се забелязва завръщане на български специалисти, натрупали опит в чужбина в софтуерния сектор, и ангажирането им от компании у нас. В някои компании техният дял достига до 10% от общия брой служители, сочат данните на БАСКОМ.

Чуйте интервюто на Катя Василева с Филип Мутафис.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11

Транспортираха в музея в Петрич и втората статуя от Хераклея Синтика

С помощта на лебедка, въжета и синджири в Хераклея Синтика бе повдигната и извадена на открито втора статуя на античен мъж, открита на 20 септември, съобщава БГНЕС. Статуята, чиято глава бе открита три дни след торса, бе поставена в саркофаг, изработен и за първата статуя, открита в началото на юли. По-рано през деня кпециален кран я повдигна и..

публикувано на 03.10.24 в 12:52

Радослава Боор представя разказ за плаката и различните му проявления

На 12 октомври, от 12.00 часа, в пространството за изкуство и събития ДОМ, Радослава Боор ще представи разказ за плаката и различните негови проявления. Радослава Боор е графичен дизайнер, илюстратор, арт директор, а много от нейните плакати са свързани със знакови събития за България. От години живее в Прага, но сега пристига в София по..

публикувано на 03.10.24 в 12:49
The Oldie Goldies

"The Oldie Goldies" представя на живо 15-те композиции от дебютния си албум

Суингът набира все по-голяма популярност и скорост в България и поредното доказателство за това е новият албум на "The Oldie Goldies". Формацията е създадена в края на 2019 г. като малък ансамбъл, който се разраства до октет, поради възникнала необходимост, разказаха с усмивка пред БНР-Радио София барабанистът Борислав Петров и..

публикувано на 03.10.24 в 11:45