Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 януари започва онлайн изданието на Sofia MENAR

Кадър от филма "Язовецът"
Снимка: Sofia MENAR
13-то издание на Фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще започне на 15 януари и ще продължи до края на месеца.

Традиционно фестивалът акцентира върху новото иранско кино. Тази година ще бъдат показани премиерно 13 от най-награждаваните ирански заглавия от последните две години. За първи път фестивалът ще се проведе дигитално, чрез платформата “Nettera”.  

“За първи път тази година ще бъдем изцяло онлайн. “Менар” беше единствения фестивал миналата година, който се проведе при нормални условия през януари 2020 г. Салоните все още бяха отворени на 100% и успяхме да напълним залите, в които се провеждаше фестивала, затова пък тази година ще сме изцяло онлайн, тъй като няма отворени киносалони”, казва Здравко Григоров от организаторите.

Организаторите са подготвили 30 пълнометражни филма и 12 късометражни. “Имаме два основни акцента. единият е новото кино на Иран - ще покажем 13 фестивални хита. Другият акцент е фокус върху турското кино  - ще покажем пет нови турски филма”, допълни още Здравко Григоров.

Повече за програмата на фестивала чуйте в разговора на Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Някои сгради срещу храма

Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица

Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа –  първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..

публикувано на 08.07.24 в 11:15
Комарите вече трудно се прогонват Снимката е илюстративна

Жители на район "Кремиковци" сами пръскат срещу кърлежи и комари

В очакване на общината да си свърши работата и да третира тревните площи срещу кърлежи и комари, жителите на район "Кремиковци" избират сами да се справят с проблема. Според някои от тях, понеже районът е далеч от центъра, изобщо не се пръска, или ако се прави, то е толкова рядко, че няма осезаем ефект. Освен, че често косят парковете и..

публикувано на 08.07.24 в 10:45

Части от 3 столични квартала без вода

На 8 юли (понеделник) 2024 г. във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности в ж.к. "Младост 1" от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на живеещи в: бул. „Цариградско шосе“ от № 40 до № 50 и ул. „Димитър Моллов“ от бул. „Цариградско шосе“ № 50 до кръговото на 4-ти..

публикувано на 08.07.24 в 08:39

Горещини до над 33 градуса

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София: 33°-34° . Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат по-ниски спрямо..

публикувано на 08.07.24 в 07:15
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00