Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помним Тодор Каблешков и 170 години след рождението му

Тодор Каблешков
Снимка: Архив

Днес се навършват 170 години от рождението на видния български революционер и участник в Априлското въстание Тодор Каблешков.

Природата беше му дала двете ония дарби, с които облагодетелствува ония, на които отсъжда да владеят над човеците и да ги водят. Той имаше красноречието, за да подчинява сърцата и проницателността, за да управлява събитията.” Това са може би най-точните думи за Тодор Каблешков са казани от неговия приятел и съмишленик Константин Величков.

„Тодор е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков, но майка му умира млада и той е отгледан от Пена Каблешкова. Може би с разказите за хайдушките подвизи тя е запалила в душата на малкия Тошко любовта към поробения народ“, разказа пред Радио София Катя Мрънкова - дългогодишен екскурзовод, настоящ фондохранител към Дирекция „Музеи“ в Копривщица.

Още като дете той се е отличавал със своята любознателност. Учи в Копривщица и Пловдив, във френския султански лицей Галатасарай в Цариград. Именно от лицея са приятелствата му с Константин Величков и Павел Бобеков. Научава френски, турски и гръцки език, припомни Мрънкова.
Съдбовната среща на Тодор Каблешков с Васил Левски е в началото на 1971 г. Това се смята за началото на революционната му дейност.

На 1 януари 1872 г. Каблешков основава дружеството „Трудолюбие“ – кооперативно сдружение за икономическо и културно издигане на народа.

След смъртта на Апостола на свободата продължава революционната си дейност. Създава комитети, основава читалища и дружества. Подготвя активно всенародното (Априлското) въстание и именно той пише прочутото кърваво писмо.

Като пленник, на път към Пловдив, за да избегне мъчения и тежки разпити, Каблешков се застрелва с револвера на едно от охраняващите го заптиета.
Бил е само на 25.

Чуйте разговора на Боян Бочев с Катя Мрънкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07